Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van meer geld defensie
Nederlandse bedrijven kunnen flink gaan profiteren van de hogere uitgaven aan defensie die veel landen in de Europese Unie hebben gepland vanwege de oorlog in Oekraïne en de toenemende spanningen met Rusland. Het gaat bijvoorbeeld om scheepsbouwer Damen Shipyards en vrachtwagenfabrikant DAF die nu al leveren aan strijdmachten.
Duitsland heeft onlangs aangekondigd een eenmalig bedrag van 100 miljard euro in defensie te steken en ook het defensiebudget structureel te gaan verhogen. Ook in Nederland en andere Europese landen zoals Italië en Frankrijk is er meer politieke druk om de uitgaven te verhogen. Grote defensiebedrijven in Europa zijn onder meer het Britse BAE Systems, producent van de Eurofighter Typhoon, Airbus dat militaire vrachttoestellen maakt, de Italiaanse fabrikant van gevechtshelikopters Leonardo en de Franse leverancier van straaljagers Dassault.
Het Duitse Rheinmetall, producent van pantservoertuigen en munitie, is eveneens een belangrijke speler. Dat bedrijf heeft gezegd dat er duizenden arbeidsplaatsen bij kunnen komen door de hogere investeringen in defensie. Rheinmetall heeft Berlijn al aangeboden voor 42 miljard euro aan wapentuig te leveren.
DAF is zich ook aan het voorbereiden op een grotere vraag naar trucks voor militair gebruik, aldus een woordvoerder. Hij zegt dat op dit moment nog niet meer legervoertuigen worden verkocht en wijst er op dat grote aanbestedingen lange tijd in beslag kunnen nemen. „Zo’n compleet traject kan maanden, zo niet jaren duren maar we verwachten wel dat de processen in de toekomst versneld zullen worden”, aldus DAF.
Bij Damen, dat momenteel vier fregatten voor de Duitse marine bouwt, zeggen ze eveneens dat er nog geen extra orders komen. „Maar we lezen wel de krant en zien de berichten over de hogere defensiebestedingen”, laat een woordvoerder weten. Ook bij Damen wordt met Europese aanbestedingen gewerkt die lange tijd kunnen duren.
Het Franse Thales behoort eveneens tot de grootste Europese toeleveranciers aan defensie, bijvoorbeeld bij radarsystemen. Thales is ook actief in Nederland, met een grote vestiging in Hengelo. Het Nederlandse TenCate levert onder meer beschermende materialen voor militaire kleding.
Het Nederlandse EnGarde produceert kogelwerende vesten en merkt dat de vraag is toegenomen, vooral van journalisten. EnGarde zegt dat er al meer aanvragen voor vesten en ook helmen voor journalisten kwamen voordat de Russische invasie van Oekraïne begon, uit Nederland en ook uit Duitsland.