Cultuur & boeken

Francine Rivers brengt mijnwerkersgemeenschap tot leven

Hoe zwaar telt de stem van een vrouw? Zo rond 1875 stelde de vrouw maar heel weinig voor. Ze had nog geen stemrecht, vaak weinig maatschappelijke waarde en zorgde voor het huishouden en de kinderen. Voor de vrouwen die wel werkten, waren de arbeidsomstandigheden erg slecht.

Anne-Minke Hakvoort
8 March 2022 17:54
beeld RD
beeld RD

De Amerikaanse schrijfster Francine Rivers schetst in haar nieuwe roman hoe de stem van één vrouw een hele gemeenschap verandert.

De roodharige, extraverte Kathryn gaat op zoek naar haar erfenis, nagelaten door haar oom. Het blijkt een verlaten mijn te zijn in een typisch mijnwerkersdorpje, vol drinkende mannen, saloons, bordelen, schrijnende armoede en weinig rechtschapenheid. Kathryn gaat alles op alles zetten om elk onrecht te stoppen. Ze wil weduwen aan werk helpen, kinderen onderwijs bieden en een betere veiligheid garanderen in de mijnen.

Twee mannen strijden om haar hand, de akelige Morgan en de aantrekkelijke Matthias. En zo wordt ”De stem van een vrouw” een romantisch liefdesverhaal waarin het thema van rechtdoen aan de armen, wezen en weduwen heel concreet wordt uitgewerkt. De schrijfster laat een mijnwerkersgemeenschap tot leven komen en net als haar roman ”Bevrijdende liefde” speelt ook dit verhaal zich af in Californië. Ze laat zien hoe vreselijk naïef Kathryn is als het gaat om mannen, maar ook hoe ze aangevochten wordt in haar geloof en haar idealen.

”De stem van een vrouw” is geen al te zware roman, en laat de lezer op een vermakelijke manier lekker lui meegenieten van het wel en wee van Kathryn en Matthias.

Boekgegevens

De stem van een vrouw, Francine Rivers; uitg. KokBoekencentrum; 540 blz.; € 24,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer