NVVE begint actie voor euthanasie bij dementie
Een wilsbeschikking waarin mensen verklaren euthanasie te willen bij beginnende dementie wordt veelal niet gerespecteerd. „Dat is een schrijnend onrecht”, meent de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseindejuist (NVVE). Daarom doet de NVVE een nieuwe aanval om euthanasie bij beginnende dementie mogelijk te maken.
De euthanasielobby doet dat door middel van een congres over euthanasie bij dementie, morgen. Het is onder anderen bestemd voor artsen, die euthanasie mogen plegen. De titel luidt: ”Je mag meer dan je denkt”. „Het congres wil vooral de nadruk leggen op de mogelijke openingen die de wetgeving biedt bij het honoreren van een wens tot levensbeëindiging als er sprake is van dementie. Ook de gangbare opvatting dat bij dementie geen sprake is van lijden zal ter discussie worden gesteld”, aldus de NVVE.
Volgens artsen voldoen demente mensen zelden of nooit aan de criteria van de euthanasiewet, zo blijkt in de praktijk. Dementie op zich is geen grond voor euthanasie. Volgens directeur drs. R. Jonquière van de NVVE kan het vooruitzicht op de aftakeling van deze ziekte wel een criterium voor euthanasie zijn. „Het is een kwestie van interpretatie door de artsen.”
Het dilemma van artsen is dat mensen in een vergevorderd stadium van dementie ogenschijnlijk vaak gelukkig zijn. Het kan voorkomen dat een patiënt die een wilsverklaring heeft getekend waarin staat dat hij of zij dood wil bij dementie, zelf zegt geen prik te willen wanneer de ziekte vergevorderd is. De artsenorganisatie KNMG noemde de kwestie afgelopen zomer zelf een van de knelpunten van de huidige wet.
Uit een onderzoek van de NVVE blijkt dat bijna 75 procent van haar leden op de eigen euthanasieverklaring heeft staan euthanasie te wensen wanneer er sprake is van dementie. Van hen vindt 86 procent dat de levensbeëindiging ook moet doorgaan als zijzelf dement zijn en tegenstrijdige signalen over hun doodswens afgeven.
Ongeveer 65 procent noemt zelf het begin van dementie het juiste tijdstip om euthanasie te laten plegen. In dat stadium is het voor artsen ook makkelijker, omdat er dan nog een mogelijkheid is goed met de patiënt te praten. Jonquière pleit in elk geval voor een zo vroeg mogelijke diagnose van dementie en het zo snel mogelijk bespreekbaar maken van het levenseinde. Op die manier kunnen arts en patiënt samen goede afspraken maken.
Voorzover bekend is er de afgelopen jaren vier keer sprake geweest van euthanasie bij dementie, aldus Jonquière. Al die keren heeft het openbaar ministerie besloten de arts niet te vervolgen. Zowel het College van procureurs-generaal als minister Donner van Justitie heeft eerder aangegeven dat euthanasie bij dementie in goed beschreven gevallen onder strikte voorwaarden mogelijk is.
Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt het leven „niet langer de moeite waard” als ze door dementie niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.