Amsterdam gaf bijdrage aan onderzoekers verraad Anne Frank
De gemeente Amsterdam heeft in 2018 eenmalig een financiële bijdrage gegeven aan een coldcaseteam dat onderzoek deed naar het verraad van Anne Frank en met een omstreden conclusie kwam. Het ging om een bedrag van 100.000 euro. Maar de gemeente heeft zich op geen enkele manier met het onderzoek bemoeid, zegt een woordvoerster.
De onderzoekers wilden bronnen raadplegen in het Stadsarchief. De data die ze opdiepten, zijn op een nieuwe manier gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld aan het Stadsarchief, het Nationaal Archief en het onderzoeksinstituut NIOD. Voor die digitalisering is een bijdrage gevraagd bij het beleidsonderdeel Digitale Stad, aldus een woordvoerster van de betrokken wethouder Touria Meliani.
„De gemeente Amsterdam heeft nadrukkelijk geen inhoudelijke bemoeienis gehad met het onderzoek, de methodiek van het onderzoek dan wel de uitkomst van het onderzoek”, zegt de woordvoerster van Meliani. Vermoedelijk gaat er later in de week een brief naar de gemeenteraad, waarin de hele gang van zaken wordt uitgelegd.
In het boek dat volgde op het onderzoek schrijft het team dat notaris Arnold van den Bergh, lid van de Joodse Raad, hoogstwaarschijnlijk degene is die de familie Frank heeft verraden. Daarop kwam veel kritiek. De stelling zou te veel op aannames berusten. De uitgeverij, Ambo Anthos, stak de hand in eigen boezem en zei dat ze niet kritisch genoeg is geweest. Extra drukken van het boek zijn uitgesteld in afwachting van meer uitleg van het onderzoeksteam.