Duizenden betogen nog steeds in Ottawa tegen coronamaatregelen
Duizenden mensen betogen na circa vier dagen nog steeds tegen coronamaatregelen voor het Canadese parlement in Ottawa. Talrijke tegenstanders van de coronamaatregelen, onder wie duizenden vrachtwagenchauffeurs met hun trucks, kwamen afgelopen weekend naar de stad om te demonstreren tegen wat ze zien als onwettige inperking van hun grondrechten.
De meeste betogers zijn alweer verder getrokken, maar enkele duizenden blijven vlakbij het parlementsgebouw in het centrum betogen, waarbij veel wordt getoeterd. De politie en gemeente wordt daarom door ondernemers en omwonenden verweten te slap op te treden. Ze beschuldigen betogers van overlast, beledigingen en vernielingen.
Politiechef Peter Sloly van Ottawa is naar eigen zeggen echter trots op zijn werk tijdens deze „unieke, massale, polariserende en mogelijk gevaarlijke” demonstratie in de stad. Er zijn geen rellen of gewonden en hij vindt dat met de toegepaste terughoudende tactiek veel ellende is voorkomen. In Canadese media wordt gespeculeerd dat de autoriteiten deze week met de overgebleven betogers gaan onderhandelen over hun vertrek uit de hoofdstad.
Truckers zijn vanuit drie richtingen naar Ottawa gereden. De langste route was die uit de westelijke provincie British Columbia die circa 3500 kilometer van Ottawa verwijderd ligt. Aanleiding was een vaccinatieplicht voor vrachtrijders die de grens oversteken, maar het protest richtte zich al snel in heel het land tegen alle coronabeperkingen die zijn ingevoerd. Langs de routes betuigden duizenden hun steun aan de truckers.
De coronamaatregelen liggen ondertussen ook bij gezondheidsautoriteiten onder vuur. In onder meer de stad Toronto en de provincies British Columbia en Ontario hebben de hoogste gemeentelijke of provinciale gezagsdragers op het gebied van gezondheid aangegeven dat het land het coronavirus als een griep moet zien. Maatregelen inclusief vaccinaties zouden volgens hen ondoelmatig of zelfs zinloos blijken en daarom kunnen worden geschrapt. De premier van de provincie Saskatchewan steunde de eisen van de truckers openlijk en wijst onder meer de coronapas af.