Amerikaanse roman: misbruik in Hollywood
Juist in deze tijd, waarin #boos het nieuws domineert en openbaar komt welk machtsmisbruik er is in de wereld van showbusiness en talentenjacht, komt de nieuwe roman van Stephanie Landsem uit. Wat thematiek betreft had het verhaal vandaag kunnen spelen.
Landsem heeft ervoor gekozen om de glamour en glitter van Hollywood rond 1930 als toneel te gebruiken. De jonge, naïeve Mina maakt er haar entree en verwacht dat de wereld aan haar voeten zal liggen. Niets is minder waar. Ze wordt misbruikt, misleid en uiteindelijk zelfs verdacht van moord. Gevoelens van schuld en schaamte zorgen ervoor dat ze wegvlucht van de man die van haar houdt en ze terugkeert naar haar vader op de boerderij. Maar is ze welkom?
Landsem heeft verschillende Bijbelse romans op haar naam staan. Aan het leven van Mina ligt ook een Bijbels verhaal ten grondslag, de gelijkenis van de verloren zoon. Op haar website vertelt de schrijfster dat ze hoopt dat de lezers door haar boek bemoedigd zullen worden. Het verhaal van de verloren zoon is tijdloos. In elke tijd lopen mensen weg van huis, laten alles achter en maken verkeerde keuzes. Pas als we bereid zijn te veranderen en de weg van vergeving en herstel ingaan, kunnen we thuiskomen en feestvieren. Als gevoelens van schuld en schaamte over misbruik worden onderkend en achtergelaten, is er ruimte voor een liefdevolle relatie. Dit geldt niet alleen voor Mina, maar voor iedereen die lijdt onder de schade van misbruik.
Boekgegevens
Meer dan goud, Stephanie Landsem; uitg. KokBoekencentrum; 366 blz.; € 21,99