De boekenkast van Tineke Morren: leestips uit alle werelddelen
Vanwege een verhuizing zitten haar boeken tijdelijk in dozen, maar normaal heeft Tineke Morren standaard zo’n drie exemplaren op haar nachtkastje liggen. Waar ze afwisselend in leest. „Ik ben een wat chaotische lezer.”
Voor het interview heeft ze even in de boekendozen gegraven om haar favoriete exemplaren te lokaliseren. Helaas, ze zijn niet allemaal gevonden. Maar dat geeft niet, want opties heeft ze genoeg in haar hoofd. Morren, voorheen projectleider bij Woord en Daad en sinds ruim een jaar projectmanager bij een projectorganisatie, heeft veel gereisd voor haar werk en dat is te zien aan haar boekensmaak. Ze leest graag verhalen over andere culturen en religies, memoires en non-fictie. Deze zeven boeken zijn haar bijgebleven en pakt ze nog regelmatig erbij om –deels– opnieuw te lezen.
1: Blaine Harden, Vlucht uit Kamp 14
„Dit boek gaat over een vluchteling uit Noord-Korea die jarenlang in een strafkamp heeft gezeten, uiteindelijk ontsnapt en via China en Zuid-Korea in Amerika terechtkomt. Het verhaal is opgeschreven door een Amerikaanse journalist. Ik ben al een tijd erg geïnteresseerd in Noord-Korea en alles wat er gebeurt. Ik heb ook veel boeken gelezen over de christenvervolging daar. Maar het mooie van dit boek vind ik dat het haarscherp uitlegt hoe het regime in elkaar zit. Hoe Noord-Koreanen worden gehersenspoeld en hoe ze oprecht geloven dat hun manier van leven de enige juiste is. Het is als westers mens bijna onmogelijk te beseffen dat er in deze tijd nog steeds mensen opgesloten zitten in een land. Laatst bezocht ik uit interesse een hoorcollege van Remco Breuker, een Korea-deskundige. Het ging onder meer over de vraag of Noord-Korea en Zuid-Korea ooit weer tot elkaar kunnen komen. Zijn conclusie was dat het alleen economisch al een zware opgave zou zijn. In Noord-Korea heeft de tijd op veel gebieden tientallen jaren stilgestaan. Vluchtelingen moeten in Zuid-Korea alles leren over hoe de moderne maatschappij werkt, van het gebruiken van een bankpas tot het omgaan met elkaar. Hoe krijg je die mensen ooit weer bij elkaar? Nou, ik dwaal af, maar dit boek heeft me enorm geboeid.”
2: Jeremiah Burroughs, Een kostbaar kleinood
„Vaak vind ik het lastig om écht tevreden te zijn, en dan pak ik dit boek. Het is een serie preken van de puriteinse theoloog Burroughs over Filippenzen 4:11, waar Paulus zegt: „Want ik heb geleerd vergenoegd te zijn in hetgeen ik ben.”
Burroughs schrijft over de ware en innerlijke tevredenheid, die je alleen kunt ontvangen door je te onderwerpen aan Gods leiding. Echte tevredenheid is een zeer uitnemende genadegave, zegt hij. De preken spreken me aan omdat ze zo helder en duidelijk zijn. Hoewel ze eeuwen geleden geschreven zijn, worden er heel concrete en hedendaagse voorbeelden in genoemd. Aan het einde benoemt hij nog een aantal excuses die we als mensen kunnen aanvoeren en vervolgens haalt hij deze onderuit door minstens tien terechte en beschamende overwegingen en aanwijzingen te geven. Daardoor voel je je heel concreet aangesproken. Ik heb dit boek een keer helemaal gelezen, en nu pak ik het er regelmatig bij om een stukje terug te lezen.”
3: Ayaan Hirsi Ali, Nomade
„Verhalen over andere culturen en religies hebben me altijd al geboeid, al toen ik klein was. Vroeger verslond ik bijvoorbeeld de boeken van Piet Prins over ”Wambo, de jonge Papoea”. Geen idee of die nu nog gelezen worden door kinderen, maar dat terzijde.
”Nomade” las ik een tijd geleden. Het is een vervolg op het boek ”Mijn vrijheid” van Ayaan Hirsi Ali, een schrijfster en voormalig politica van Somalische afkomst. ”Nomade” gaat niet alleen over haar levensverhaal, maar ook over het leven van veel vluchtelingen die naar het Westen komen. Hoe moeten islamitische vrouwen die uit een gesloten traditionele moslimcultuur komen zich redden in onze samenleving? Als vrouw vind ik het interessant om te lezen hoe Ayaan Hirsi Ali het leven in Nederland ervaart. Ze beschrijft ook eerlijk hoe ze ziet dat moslimjongeren radicaliseren, terwijl wij als Nederlanders over het algemeen de islam best knuffelbaar maken. Daar gaat ze tegenin en ze benoemt helder de gevaren van radicalisme. Knap dat ze dat durft vanuit haar achtergrond.”
4: Lisette van der Heg, Mara
„Een psychologische roman over een vrouw die te maken krijgt met incest en vervolgens zwanger raakt. Ze wordt uit huis gezet omdat ze als ongehuwde vrouw een schande is voor haar familie. Bij een tante op de boerderij moet ze haar zwangerschap voldragen. Langzaam maar zeker kom je er als lezer achter wat er precies is gebeurd. De roman heeft in 2010 de Publieksprijs voor het Christelijke Boek gewonnen en dat is volledig terecht. Van der Heg beschrijft heel invoelend hoe Mara de reis maakt van haat naar liefde voor haar ongeboren kindje. Het is een heel triest, maar indrukwekkend boek. Het verhaal heeft nog dagen in mijn hoofd gezeten toen het uit was.”
5: Rosaria Butterfield, The Gospel Comes With A House Key
„Voor mijn werk houd ik me onder andere bezig met stichting Op Doorreis, een organisatie waar we tijdelijke logeerruimte bieden aan mensen die niet meer thuis kunnen wonen. Een collega raadde dit boek aan. Het is geschreven door een vrouw die tot bekering is gekomen en die daarbij veel heeft gehad aan christelijke mensen die haar gastvrij in huis opnamen. De boodschap is dat je het Evangelie niet alleen uitdraagt door evangeliseren, maar juist ook door radicale en gewone gastvrijheid als christen. Dat je je huis openstelt, ook als het misschien even niet goed uitkomt, en dat je mensen aan tafel laat eten en laat meegenieten van de warmte die je als gezin biedt. En dan gaat het niet alleen om eenzame mensen uit de kerk, maar ook om een groep onkerkelijke buren die je minder goed kent. Ik geloof dat je als christen op die manier je huis openstelt, het ook een manier kan zijn om mensen met het Woord in aanraking te laten komen. Dan ontstaat er vaak vanzelf een goed gesprek. Waarbij het belangrijk is om niet gelijk een oordeel uit te spreken, maar iemand zijn eigen verhaal te laten doen. Voor mezelf een mooie les om te lezen hoe je je huis als geschenk van God dient te gebruiken.”
6: Kim Hyon-Hi, Tranen van mijn ziel
„Klopt, alweer een levensverhaal over een inwoner uit Noord-Korea. Maar deze verhalen zijn me gewoon bijgebleven. ”Tranen van mijn ziel” is bovendien vanuit een heel ander perspectief geschreven. Het gaat over een vrouw die op de universiteit heeft gezeten in Noord-Korea. Ze is een uitblinker en wordt geselecteerd door het regime om spion te worden. Na een lange opleiding krijgt ze van Kim Jong-il (de toenmalige dictator) de opdracht een Zuid-Koreaans passagiersvliegtuig op te blazen. Dat lukt, ze wordt gearresteerd en vervolgens is ze in de gevangenis tot geloof gekomen. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben haar uiteindelijk laten gaan omdat ze zo was gehersenspoeld door Noord-Korea dat ze niets anders kon dan de opdracht uit te voeren. Het is een bijzonder persoonlijk en openhartig verhaal, dat tegelijk laat zien wie God is en wie we als mensen zijn.”
7: David Allen, Getting Things Done
„„Ik zocht aan het begin van mijn loopbaan naar een manier om effectiever te werken en alles beter op een rijtje te krijgen in mijn hoofd. Toen heb ik een cursus gevolgd aan de hand van dit boek. Ik gebruik de principes nog steeds bijna dagelijks en die geef ik soms door. David Allen legt uit dat je het meest efficiënt kunt werken door al je taken en projecten in één systeem onder te brengen, met verschillende labels. Daarna zie je gelijk wat dringende taken zijn, wat nog even kan wachten, en welke documenten je erbij nodig hebt. Voor mij werkt zo’n systeem heel prettig om prioriteiten te stellen. Het werkt zeker ook fijn als je werk hebt waar veel verschillende projecten tegelijk lopen. Aanrader voor iedereen die een beetje orde in het hoofd wil.”