Soms 15 procent personeel Amsterdam UMC thuis wegens corona
Op verpleegafdelingen van het Amsterdam UMC zit soms 15 procent van het personeel thuis vanwege een coronabesmetting of in afwachting van een coronatest. Er moeten daardoor geregeld opnames worden uitgesteld, zegt verpleegkundig directeur van het ziekenhuis Caroline de Ridder vrijdag.
Waar operaties eerder in de coronacrisis werden afgezegd omdat er te veel bedden werden bezet door patiënten met Covid-19, zijn het nu vooral de thuiszittende verpleegkundigen die leiden tot het uitstellen van zorg. „Het is een groot probleem”, aldus De Ridder. Verpleegkundigen die thuiszitten met een besmetting, maar geen klachten hebben, willen dolgraag gewoon aan het werk.
Dat mag niet, omdat ook mensen die positief testen zónder klachten minstens zeven dagen in isolatie moeten. „Wij houden ons aan die landelijke richtlijn, maar we hopen wel dat de regels kunnen worden aangepast.” Een mogelijke oplossing zou volgens De Ridder zijn dat medewerkers worden getest op de hoeveelheid virale stoffen die ze hebben. Die hoeveelheid is namelijk mede bepalend voor hoe besmettelijk iemand is. Als iemand weinig besmettelijk is, zou diegene dan misschien toch onder voorwaarden aan het werk kunnen.
Eind vorig jaar leidde de vele opnames van coronapatiënten tot het uitstellen van kritieke planbare zorg. Dat is zorg die eigenlijk binnen zes weken uitgevoerd moet worden om gezondheidsschade te voorkomen. Zover zal het nu niet komen, denkt De Ridder. „Stel dat er eerst vijftig bedden vrijgehouden moesten worden voor coronapatiënten, dan zijn dat er nu dertig”, rekent ze voor. „Dat betekent dat we twintig bedden extra kunnen gebruiken voor andere zorg. Daarvan moeten we er dan nu weer vijf of zes sluiten vanwege het hoge aantal medewerkers dat thuis zit.”