Nederland met snel internet bijna koploper
Nederland is op het gebied van breedbandinternetaansluitingen bijna koploper in Europa. Alleen Denemarken had op 1 juli nog iets meer aansluitingen op dit snelle internet.
Europees commissaris Reding (Informatie en Media) heeft dat maandag in Brussel gemeld. Op elke 100 inwoners heeft Nederland 14,7 lijnen, Denemarken 15,6. Dit is ruim tweemaal zo veel als het Europees gemiddelde van 6,5 aansluitingen per 100 inwoners.
Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft de ambitie dat Nederland Europees koploper wordt met breedband. Het platform Nederland Breedbandland (NBL) moet daaraan meehelpen. Dat lijkt te lukken. In een eerdere meting stond Nederland nog op de derde plaats, na België en Denemarken. Toen waren hier nog bijna 12 aansluitingen per 100 inwoners.
Breedband is in heel Europa sterk in opmars. Het aantal lijnen is in een jaar tijd bijna verdubbeld van 17,2 naar 29,7 miljoen. Die liggen echter vooral in Scandinavië, Nederland en België. Verder zijn ze zeldzaam. In Griekenland is het snelle internet het schaarst: 0,2 lijn per 100 inwoners.
Eurocommissaris Reding is tevreden met de opkomst. Volgens haar is breedband een van de elektronische communicatiemiddelen die de economische groei aanjagen. Ze stelt vast dat de concurrentie onder breedbandaanbieders groeit. „Maar waar de concurrentie nog zwak is, houdt de Europese Commissie de situatie scherp in de gaten.”
De kabelsector liet maandag weten tevreden te zijn met het standpunt van het kabinet over breedbandinternet. Het kabinet uitte recent zijn zorgen over de rol van gemeenten bij de ontwikkeling van de breedbandinfrastructuur en vraagt om gemeentelijke voorzichtigheid als het gaat om investeringen. Er worden volgens het kabinet grote risico’s op marktverstoring gelopen.
Volgens R. van Esch, directeur van kabelbranchevereniging Vecai, is het duidelijk dat het kabinet marktverstoring vreest door ongereguleerde gemeentelijke glasvezel. „Infrastructuur is een zaak van de markt. Het kabinet zegt dat gemeenten marktwerking niet moeten verstoren en daar zijn wij het helemaal mee eens.”
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liet onlangs in een reactie op de rijksbegroting weten dat ze het initiatief tot het opstellen van richtlijnen of aanbevelingen toejuicht, „mits deze aangeven binnen welke kaders gemeenten wel mogen opereren. Gemeenten leveren immers graag een bijdrage aan de gewenste ontwikkeling van breedband.”
Gemeenten zouden zich graag meer gesteund zien door de minister van Economische Zaken. Volgens de VNG legt deze te veel nadruk op de mogelijke marktverstorende activiteiten van gemeenten.