BinnenlandIn Memoriam

Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden

Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Robert Moszkowicz bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf en NRC. Gedurende zijn carrière groeide hij door tal van spraakmakende zaken uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur.

ANP
27 January 2022 19:31Gewijzigd op 27 January 2022 20:36
beeld ANP, Ruud Hoff
beeld ANP, Ruud Hoff

Moszkowicz werd in Duitsland geboren. In 1933 vluchtte hij met zijn moeder en zijn jongere zusje naar Nederlands Limburg; zijn vader zat toen tijdelijk gevangen wegens diens activiteiten voor de sociaaldemocratische beweging. In de Tweede Wereldoorlog belandde het gezin Moszkowicz in het vernietigingskamp Auschwitz.

De moeder van Moszkowicz, zijn jongere zusje en 2-jarige broertje werden direct na aankomst vergast. Vader Abraham werd later vermoord. Na zijn terugkeer werd hij opgenomen in een Limburgs gezin, waar hij zijn latere echtgenote zou vinden.

Op 12 juni 1958 werd Moszkowicz als advocaat beëdigd. Na een avondstudie - Moszkowicz runde eerst een textielbedrijfje. Hij zou uitgroeien tot ’s lands bekendste strafadvocaat, opererend vanuit een statig kantoor aan de Wilhelminasingel in Maastricht.

Het feit dat zijn vier zonen Bram, David, Robert en Max eveneens advocaat werden, droeg bij aan zijn roem: er was sprake van een heuse dynastie. Bram werd van de advocatenzonen veruit het beroemdst. Dat zowel hij als zoon Robert later uit de advocatuur werden gezet voor overtredingen, maakte vader Moszkowicz door zijn medische toestand niet bewust meer mee. In 2004 kreeg hij een beroerte.

Samen met zoon Bram deed Moszkowicz sr. een aantal grote zaken. In de jaren negentig verdedigden zij een van de grootste hasjhandelaren uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis: Johan V., alias de Hakkelaar. De Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse wilde Moszkowicz niet verdedigen, uit respect voor zijn advocatenvriend Gerard Spong, die vrienden had onder de slachtoffers van de Decembermoorden. Bram nam de verdediging van Bouterse wél op zich. In de jaren tachtig nam het familiehoofd Bram mee toen hij de Heinekenontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout bijstond. Beiden zouden in latere verwikkelingen met justitie de firma Moszkowicz trouw blijven.

De oude Moszkowicz stond bekend om het gevoel dat hij voor zijn clientèle aan de dag legde. Het zijn allemaal mensen van vlees en bloed, zo redeneerde hij, die recht hebben op een zo goed mogelijke verdediging. „Ik verdedig niet de daad, maar de dader. Als je de achtergrond bekijkt van een verdachte of veroordeelde, ontstaat er een heel ander verhaal”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer