Steeds meer klassen zitten thuis in isolatie
Het aantal scholen dat klassen naar huis moet sturen, stijgt. De onderwijsbonden hopen daarom op versoepeling van de quarantaineregel. Tegelijkertijd wijzen schoolbestuurders op de risico’s van een mogelijke verruiming daarvan. „Het is nu niet slim.”
De teller van het aantal klassen dat in quarantaine zit, staat op zeven bij de Prins Maurits scholengemeenschap in Middelharnis. „Dat zijn dagkoersen”, benadrukt bestuursvoorzitter Adam van Heest woensdagmiddag. „De situatie is wisselend.”
Zodra binnen een week drie leerlingen positief worden getest op het coronavirus geldt een quarantaineplicht voor de hele klas. Het Outbreak Management Team (OMT) gaat vrijdag de quarantainemaatregel voor het onderwijs echter opnieuw bespreken. „Soms gaan nu 25 leerlingen naar huis die geen klachten hebben”, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie de VO-Raad. „Als de quarantaineregel kan worden losgelaten, zouden we dat zeer toejuichen. Of het verantwoord is, dat is aan de deskundigen.”
De Algemene Vereniging Schoolleiders meldde afgelopen vrijdag dat in de eerste week na de kerstvakantie op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuiszaten. Radio BNR meldde woensdag op basis van een peiling en data van scholenmeldpunt.nl dat al twee dagen op rij een recordaantal scholen geheel of gedeeltelijk de deuren sluit. Van de 150 meldingen die het meldpunt in januari kreeg, werd tweederde begin deze week gedaan.
Schaal
De reformatorische scholengemeenschappen hebben nog niet op grote schaal klassen naar huis moeten sturen, blijkt uit een belronde. De Jacobus Fruytier scholengemeenschap, de Pieter Zandt scholengemeenschap en het Van Lodenstein College hebben na de kerstvakantie nog niet te maken gehad met klassen die in quarantaine moeten omdat drie of meer leerlingen besmet bleken, meldden de woordvoerders woensdagmiddag desgevraagd. Op de Gomarus scholengemeenschap, het Van Lodenstein College en het Calvijn College kwam dit wel voor – zij het op kleine schaal. „Afgelopen dinsdag zaten bijvoorbeeld 4 van de 139 klassen in quarantaine”, zegt woordvoerder Mariëlla Eggebeen van het Calvijn College. Ze wijst erop dat daarnaast flink wat leerlingen niet op school aanwezig zijn, omdat ze in aanraking zijn geweest met een besmet persoon.
Scenario
Diverse woordvoerders van de scholengemeenschappen wijzen erop dat het aantal positief geteste scholieren sinds deze week hard toeneemt. „We schommelden de dagen na de kerstvakantie rond twintig besmettingen per dag”, illustreert Chris Flikweert, bestuursvoorzitter van de Gomarus. „Woensdag bleken echter 42 scholieren besmet. Het kan gebeuren dat we op korte termijn met veel besmettingen te maken krijgen.”
Ook Steven van den Berg, woordvoerder van het Van Lodenstein College, houdt rekening met dat scenario. „We begonnen na de vakantie met relatief lage aantallen, maar na ruim een week zitten we al boven het aantal van vóór de vakantie en in de buurt van de piek van eind november. We houden er rekening mee dat we op korte termijn weer hele klassen thuis moeten houden.”
Toetsweek
Versoepelen van de quarantaineregel is op dit moment niet verstandig, zegt Jan Kettelarij, directeur onderwijs op de Pieter Zandt scholengemeenschap. „De omikronvariant is besmettelijk en verspreidt zich snel. Door leerlingen vroegtijdig in quarantaine te laten kan, zouden uitbraken wellicht voorkomen kunnen worden.”
Op de Prins Maurits zitten inmiddels –naast de zeven klassen– ook alle havo- en vwo-examenkandidaten thuis. „Het is volgende week toetsweek en we willen dat zoveel mogelijk scholieren de tentamens op locatie kunnen maken. We hopen dat een aantal dagen onlineles besmettingen onder de examenkandidaten zoveel mogelijk voorkomt.”