Staphorster snert
Bezoekers van het restaurant in de Tweede Kamer keken vorige week dinsdag vreemd op toen ze een heer in Staphorster klederdracht aantroffen achter de balie waar de soep wordt geserveerd. Een zwarte kiel met daarop een dubbele rij knopen, brede witte bretels en een baret in plaats van een ober in wit met koksmuts. De heer kreeg assistentie van een enkele Staphorster schonen. Die waren ook in klederdracht.
De Overijsselse delegatie had de reis naar de Randstad ondernomen om de Tweede Kamer te trakteren op Staphorster snert. De nieuwe ober was de heer Jan Luik, chef-kok van hotel Waanders uit Staphorst. Hij bewaakt daar zorgvuldig het recept van de erwtensoep.
Dat politici een dag konden smikkelen van de Staphorster snert is te danken aan VVD-kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff. Zij zat in februari met Luik in de jury bij de wereldkampioenschappen snert koken en stampot bereiden in Groningen. Tijdens een onderonsje met Luik deed ze de suggestie om de erwtensoep van Waanders ook een keer in de Tweede Kamer te serveren. De chef-kok had daar wel oren naar.
Afgelopen dinsdag was het zover. In alle vroegte vertrok de Staphorster heer met zijn assistentes en 80 liter soep naar Den Haag. Op de terugreis had hij alleen de dames bij zich. Dat zegt genoeg. Wie links en rechts in de Kamer zijn oor te luisteren legde, kon horen dat de snert met veel smaak is verorberd.
Gerard Vroegindeweij
Slang
„Werp weg die slang rond uw adamsappel, werp weg!” zo riep prins Claus in 1998 mannelijk Nederland op zich te ontdoen van de stropdas. Sindsdien is de populariteit van dit kledingstuk in snel tempo afgenomen. Zo ook aan het Binnenhof.
Het aantal kamerleden dat zich tooit met een das neemt duidelijk af. Het begon bij de linksen, maar tegenwoordig wordt ook ter rechterzijde het voorbeeld van de prins gevolgd. Zelfs sommige bewindslieden gaan stroploos door het leven. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs wordt maar zelden op het dragen van dit kledingstuk betrapt en de laatste tijd geldt dat ook voor minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing.
Het werkt kennelijk aanstekelijk, want toen De Graaf vorige week samen met zijn collega Remkes in de Kamer moest aantreden, bleek ook laatstgenoemde zich van zijn stoffen keten te hebben bevrijd. Dat bleef vanzelf niet onopgemerkt. De kamervoorzitter signaleerde dat de twee ministers wel erg modieus gekleed gingen. Zowel de aanwezige kamerleden als het duo zelf reageerden met een schalkse lach.
De snaaksheid was van korte duur, want even later drong het nieuws tot de Kamer door dat prins Bernhard was overleden. Tijdens de korte pauze ging snel de strop om en met een ernstig gezicht namen beiden weer plaats. Het was maar goed dat ze de aansporing van Claus om „die slang” weg te werpen, niet al te letterlijk hadden genomen.
Jan van Klinken
Gecharmeerd
De manier waarop politici aan het Binnenhof met elkaar omgaan, is opvallend amicaal. Debatten kunnen fel zijn, soms zelfs op de man gespeeld, maar verkijk je er als toeschouwer niet op. Na afloop van het debat slaan de kemphanen elkaar weer joviaal op de schouder en vliegen de kwinkslagen heen en weer. Dat doet niets af aan de ernst van het kort daarvoor gevoerde debat. Maar zo zijn nu eenmaal de gewoonten in Eerste en Tweede Kamer.
Neem bijvoorbeeld D66-kamerlid Van der Laan en SGP-parlementariër Van der Staaij. Twee weken geleden vlogen ze elkaar flink in de haren over het voornemen van minister Donner van Justitie om de strafrechtbepalingen over godslastering weer op te poetsen. De ideologische strijd tussen Van der Laan en Van der Staaij werd zo heftig gestreden dat deze krant een deel van het stenogram letterlijk afdrukte om de lezers het debat woord voor woord te laten meemaken.
Boeiend is om vervolgens in Vrij Nederland te lezen hoe Van der Laan tegen de SGP aankijkt. Voor ze in de Tweede Kamer kwam, begreep de D66-politica volstrekt niet waarom Nederland zo’n partij „zonder democratische grondslag” verdroeg. Na anderhalf jaar Binnenhof oordeelt ze genuanceerder. „Inmiddels ben ik enorm gecharmeerd van mijn SGP-collega’s. Kees van der Staaij en Bas van der Vlies zijn integer, intelligent en prettig om mee samen te werken. Natuurlijk zijn het fundamentalisten, maar het zijn ónze fundamentalisten. Ze horen erbij.”
Addy de Jong
Gelijk gekregen
Het is inmiddels bijna vier jaar geleden dat de Tweede Kamer debatteerde over een internationaal verdrag inzake de bescherming van nationale minderheden. In dat debat diende ChristenUnie-politicus Van Middelkoop een motie in die stelde dat in Nederland alleen de Friezen als zodanig kunnen worden aangemerkt. Uitsluitend zij verdienen dus rijkssteun voor het instandhouden van hun taal, cultuur en godsdienst.
Toenmalig minister Van Boxtel van Integratie zag niets in de gedachte van Van Middelkoop. Niet alleen de Friezen, maar ook etnische minderheden als Turken en Marokkanen, Antillianen en Surinamers, Somaliërs en Ghanezen moesten in zijn ogen als nationale minderheid gelden. Waarom zou etnische groepen moeten worden ontzegd wat de Friezen wel kon worden verleend?
Van Boxtel kreeg steun van de Tweede Kamer, maar niet van de Eerste. Omdat de Senaat in 2001 het verdrag -in de uitleg van de D66-bewindsman- dreigde te verwerpen, werd de beraadslaging geschorst. Dat duurde lang. Fortuyn kwam op, integratie werd een veelbesproken thema, Balkenende werd premier, Verdonk minister van Integratie; en pas toen werden Eerste Kamer en regering het eindelijk eens.
Vorige week dinsdag ging de Senaat definitief akkoord met de verdragstekst. En wel in de uitleg van Van Middelkoop, inmiddels verhuisd van Tweede naar Eerste Kamer. Zijn gloriemoment inspireerde minister Verdonk tot lof voor zijn „vooruitziende blik.” De afdeling voorlichting van de Eerste Kamer reageerde met een ronkend persbericht: ”Senator haalt zijn gelijk”.
Peter van Olst
Agenda
De Tweede Kamer behandelt deze week onder meer de begroting van Sociale Zaken. Ook de afhandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken staat op de agenda.