Australië en Nieuw-Zeeland verkennen getroffen Tonga
Australië en Nieuw-Zeeland hebben verkenningsvliegtuigen naar de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan gestuurd, om daar de schade door de onderzeese vulkaanuitbarsting en de tsunami te bekijken. Landen is vooralsnog niet mogelijk.
Op Tonga is de communicatie grotendeels uitgevallen. Hoe lang het duurt voordat de communicatiemiddelen zijn hersteld, is nog onzeker. Behalve enkele amateurfilmpjes van de uitbarsting en luchtfoto’s van Australische en Nieuw-Zeelandse marinevliegtuigen, komen er nauwelijks beelden van de getroffen eilanden.
Doordat de landingsbaan op Tonga met een dikke laag vulkanische as is bedekt, kunnen vliegtuigen vooralsnog niet op het eiland landen. Dat bemoeilijkt de aanvoer van hulpgoederen. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland heeft voorraden drinkwater en andere eerste levensbehoeften klaarstaan, maar de aanvoer kan voorlopig alleen via zee plaatshebben.
De precieze schade op de eilandengroep in de Stille Oceaan is evenmin duidelijk. Volgens Nieuw-Zeelandse media is de meeste schade aan de westkust van het hoofdeiland Tongatapu en in hoofdstad Nuku’Alofa op dit eiland. Ook enkele van de kleinere eilanden van Tonga zouden zwaar getroffen zijn, aldus hulporganisaties. Daar wonen echter weinig mensen.
Slachtoffers
Intussen komen ook nieuwe meldingen over slachtoffers op Tonga: zo zou het lichaam zijn gevonden van een vrouw die door de golven werd meegesleurd. De autoriteiten van Nieuw-Zeeland meldden dinsdag een tweede dode op het eiland als gevolg van de vulkaanuitbarsting. Inclusief de slachtoffers van de tsunami die op de uitbarsting volgde, staat het officiële dodental nu op vier.
„We kunnen bevestigen dat de politie op Tonga twee doden aan ons heeft gemeld, onder wie een persoon met de Britse nationaliteit”, verklaarde het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel dinsdagmorgen.
De broer van de 50-jarige vrouw uit Groot-Brittannië bevestigde maandag al het overlijden van zijn zus in de Britse media. Ze zou om het leven zijn gekomen toen ze probeerde haar honden te redden van de tsunami die op de vulkaanuitbarsting volgde. De vrouw runde een dierenasiel op het eiland. De identiteit van het tweede slachtoffer is nog niet bekend.
Olie
De eruptie van de vulkaan zaterdag was zo groot dat die overal op aarde meetbaar was door verschil in luchtdruk. In Peru, 10.000 kilometer van Tonga, kwamen nog zeker twee mensen om het leven. De vrouwen verdronken vanwege abnormaal hoge golven door de tsunami na de uitbarsting.
Ook is voor de Peruaanse kust een enorm olievlek ontstaan. Door de golven begon een schip te schommelen en olie te lekken, waardoor zich langs de kust van het Zuid-Amerikaanse land een vlek van ruim 2 kilometer vormde.
Tonga is momenteel vrij van corona. Autoriteiten vrezen dat het coronavirus ook de eilandstaat bereikt met de komst van buitenlandse noodhulp.