Vijfjarenplan voor uitbannen landmijnen
Een internationale conferentie over het uitbannen van landmijnen is vrijdag afgesloten met de aanvaarding van een vijfjarenplan voor toezicht op de ruiming van landmijnen, het bevorderen van de vernietiging van bestaande voorraden en betere hulpverlening aan slachtoffers.
De bijeenkomst in de Keniase hoofdstad Nairobi was een uitvloeisel van het in 1997 opgestelde antilandmijnverdrag van Ottawa.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemde het verdrag vrijdag „een van de grootste successen van de internationale gemeenschap.” Hij riep meer landen op toe te treden. Een van de belangrijkste ’weigeraars’ zijn de Verenigde Staten, die zeggen in de toekomst alleen nog maar gebruik te zullen maken van ”slimme landmijnen”, explosieven die zichzelf na verloop van tijd uitschakelen. Ook Rusland en China zijn niet aangesloten bij het door 144 landen ondertekende antilandmijnverdrag. De VS zijn het enige NAVO-land dat de landmijn niet in de ban heeft gedaan. Veel Afrikaanse landen, waar landmijnen de meeste slachtoffers maken, hebben het gebruik van landmijnen wel afgezworen.
De ”International Campaign to Ban Landmines”, die toezicht houdt op de uitvoering van het verdrag en in 1997 de Nobelprijs voor de vrede kreeg, verklaarde tevreden te zijn over de afspraken die in Nairobi zijn gemaakt en de vorderingen die gestaag worden geboekt bij het uitbannen van landmijnen.