EconomieCorona

„Winkeliers lopen door lockdown al ruim 2 miljard euro mis”

De omzetschade voor winkeliers ligt na bijna drie weken sluiting op ruim 2 miljard euro. Dat heeft brancheorganisatie INretail berekend, meldde het Algemeen Dagblad donderdag.

Redactie economie
6 January 2022 10:06
Het is rustig op de Zeedijk in het centrum van Amsterdam tijdens de lockdown. beeld ANP, Ramon van Flymen
Het is rustig op de Zeedijk in het centrum van Amsterdam tijdens de lockdown. beeld ANP, Ramon van Flymen

Extra onlinebestellingen en click&collect-mogelijkheden zorgen bij lange na niet voor voldoende compensatie. Daarnaast komt maar een beperkt aantal ondernemers in aanmerking voor tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). INretail, MBK-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten alle drie voor heropening van de winkels na 14 januari. Volgens de ondernemersclubs is de nood nog veel hoger dan tijdens de vorige lockdown en zijn versoepelingen hard nodig.

INretail-directeur Jan Meerman windt er geen doekjes om: „Winkeliers kampen met forse belastingschulden van de vorige lange sluiting. Om vervolgens tijdens de drukste tijd van het jaar weer dicht te moeten. Om moedeloos van te worden. We hebben nu al met een miljardenstrop te maken, reken maar uit wat de schadepost is als de lockdown nog langer duurt dan half januari. Gooi die winkels dan ook alsjeblieft weer open. Desnoods met invoering van een QR-check bij binnenkomst.”

In de branche wordt het als bijzonder pijnlijk ervaren dat niet-essentiële winkels in Nederland verplicht hun deuren gesloten moeten houden, terwijl een stad als Antwerpen veel Nederlandse shoppers ontvangt en vuurwerk massaal in het buitenland aangeschaft wordt.

„We hoeven namelijk volgens onze overtuiging niet dicht”, zegt RND-directeur Eus Peters. „Het ziekteverzuim in winkels is al vier jaar een constante; je wordt in een winkel niet ziek”, aldus de belangenbehartiger van de centraal geleide grootwinkelbedrijven en franchisegevers in de detailhandel.

Geen onderscheid

Winkels zijn volgens Peters nu niet dicht omdat ze bij zouden dragen aan verspreiding van het virus, maar omdat het OMT en kabinet sturen op het tegengaan van persoonsbewegingen. Maar het probleem daarbij is dat er in de modellen geen onderscheid wordt gemaakt tussen risicovolle drukte van mensen en risicoloze persoonsbewegingen.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer