Franse senatoren onder druk bij debat invoering vaccinatiepas
Terwijl Franse ziekenhuizen gebukt gaan onder een snel groeiend aantal Covid-patiënten, wordt in de senaat fel gedebatteerd over de invoering van een 2G-beleid.
Een zogenoemde ”pass vaccinal” moet de oude gezondheidspas vervangen, met als doel om niet-gevaccineerde Fransen steviger te kunnen aansporen zich te laten vaccineren.
De meest recente cijfers geven een goed beeld van de omvang van deze vijfde golf, die gekenmerkt wordt door veel nieuwe besmettingen met de omikronvariant. Mede daardoor steeg het aantal nieuwe Covid-gevallen binnen 24 uur naar bijna 300.000. Een nieuw record.
Maandag besloot de regering de bestaande maatregelen wat te versoepelen voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Als zij in aanraking zijn gekomen met een persoon die positief is getest op corona, dan hoeven zij niet meer in quarantaine. Een antigeentest of een gratis zelftest is dan voldoende om aan het werk te blijven.
Een maatregel die door werkgeversorganisatie CPME meteen werd toegejuicht. Op dezelfde voet doorgaan –mensen langer dan nodig thuis houden– zou volgens de werkgevers funest kunnen zijn voor de economie.
Volgens minister Olivier Véran van Volksgezondheid gaan de ziekenhuizen een moeilijke maand tegemoet. Het hoge aantal besmettingen met de omikronvariant kan leiden tot een verzadiging van de ziekenhuizen.
In Marseille, in het ziekenhuis Hôpital Nord, is dat al het geval. Hier zijn artsen inmiddels overgegaan tot het maken van selecties. Het aantal plaatsen op de beademing is beperkt en artsen staan daardoor voor zeer ingrijpende keuzes. Van de Covid-patiënten die in dit ziekenhuis komen te liggen, is 86 procent niet gevaccineerd.
Vaccinatiepas
Tegenover één gevaccineerde patiënt staan twintig ongevaccineerde patiënten, liet Véran dinsdag weten tijdens de dagelijkse persconferentie. Om de effecten van deze omikrongolf binnen de perken te houden, heeft de regering een wet voor een vaccinatiepas ontworpen. Als deze wordt aangenomen kun je alleen nog met die pas een restaurant of café binnenlopen. Een negatieve antigeentest is dan niet meer voldoende.
Ook moet de nieuwe wet het frauderen met passen moeilijker maken. Daarmee wordt het voor Fransen nog lastiger om ongevaccineerd door het leven te gaan. Op dit moment wordt het voorstel behandeld in de senaat. De regering wil het liefst dat de wet al half januari van kracht wordt.
Doodsbedreiging
Antivaxxers reageerden in de afgelopen dagen furieus op het nieuwe wetsvoorstel. Tussen kerst en oud en nieuw, daags voordat de wet een eerste maal in de senaat besproken zou worden, kregen een vijftigtal senatoren een e-mail met daarin een doodsbedreiging.
De afzender voegde eraan toe dat ze elke poging om hun vrijheid in te perken –ofwel via nieuwe lockdowns of via een gezondheidspas– met hun bloed zouden betalen. Verschillende senatoren lieten weten een klacht te zullen indienen en veroordeelden de oproepen tot gebruik van geweld.
De senatoren weten dat een groot deel van de Fransen al maanden achter hen staat. In september vorig jaar bleek uit een peiling van onderzoeksbureau Ifop dat een ruime meerderheid van de Fransen (67 procent) voor de invoering van een gezondheidspas was. Het vertrouwen in de regering om de vaccinatiecampagne in goede banen te leiden groeide in die periode van 54 naar 63 procent.
Kromme tenen
Dat relatief succesvolle coronabeleid zorgt ook voor kromme tenen bij de oppositiepartijen in de Assemblée. In mei gaan de Fransen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, ofwel de huidige president Macron nog vijf jaar in het Elysée te gunnen. Veel kandidaten zijn deze week met hun verkiezingscampagne begonnen.
Een woordvoerder van de extreem-rechtse Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen, kreeg de indruk dat het politieke debat door de president wordt gemanipuleerd door het voortdurend over de succesvolle aanpak van corona te hebben, met als gevolg dat andere onderwerpen zoals de koopkracht en immigratie bewust naar de achtergrond worden gedrukt.