Inkomstenniveau bij ZGG op recordhoogte
De Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) noteert over het jaar 2001 een inkomstengroei van 10 procent. De totale inkomsten kwamen daarmee uit boven de 5 miljoen gulden. Dat niveau werd door ZGG nog niet eerder bereikt.
Zaterdag worden de financiële cijfers van ZGG gepresenteerd op de algemene jaarlijkse vergadering te Gouda. Penningmeester W. Remijn is niet alleen dankbaar voor de gestegen inkomsten, maar ook voor het feit dat alle ontvangen middelen ook konden worden uitgegeven. De uitgaven bleven iets achter bij de budgetten en beliepen in totaal bijna 7 miljoen gulden.
ZGG sluit de boeken over 2001 met een negatief exploitatiesaldo van zo’n 7000 gulden, ofwel 1 promille van de totale lasten. Al enkele jaren streefde ZGG ernaar dat de normale inkomsten uit de gemeenten zouden groeien naar 5 miljoen gulden per jaar. In het laatste jaar dat ZGG met guldens rekende, werd deze mijlpaal bereikt. Een groot deel van de inkomsten kwam in 2001 voor rekening van busjes, giften en collecten. De inkomsten via de vrouwenverenigingen en uit de jaarlijkse pinkstercollecten stegen beide met meer dan 10 procent.
Op de vergadering in Gouda wordt zaterdag ook gewezen op de uitgaven. Veel vacatures op de zendingsvelden zijn inmiddels vervuld. Personeelskosten maken het leeuwendeel van de uitgaven uit. Ook droegen de hoge koers van de Amerikaanse dollar en de aanwakkerende inflatie bij aan het hoge uitgavenpeil. ZGG had een uitgavenbudget begroot van totaal 7,5 miljoen gulden. Dat de uitgaven uiteindelijk iets lager uitvielen, was voornamelijk het gevolg van incidentele oorzaken, zoals de politieke en economische onzekerheid in Indonesië (waardoor programma’s enige tijd stillagen, dan wel vertraagd werden) en investeringen in Albanië, Ecuador en Guinee die nog niet werden gerealiseerd.
Het zendingsbureau van de Gereformeerde Gemeenten verwacht de komende jaren uit te komen op een jaarlijks uitgavenpatroon van ruim 3 miljoen euro. Het vermogen van ZGG heeft nu een omvang van ruim eenmaal de jaarkosten van de zendingsarbeid. De generale synode van de Gereformeerde Gemeenten stelde in 2001 vast dat dit vermogen, gelet op de omvang van de aangegane verplichtingen aan zendingskerken en zendingsarbeiders, niet overmatig is. ZGG realiseert zich dat er geen sprake is van echte reserves, maar acht de huidige financiële positie voldoende om haar taken te kunnen uitvoeren.
Bij de presentatie van de cijfers conformeert ZGG zich met ingang van 2001 aan de Richtlijn Fondsenwervende Instellingen, die voor jaarrekeningen is opgesteld en waaraan inmiddels een groot deel van de fondsenwervende organisaties in Nederland zich houdt.