Zorgpraktijk en wetenschap op een presenteerblaadje
Verpleegkundig specialist Maja van Trigt (51) noemt zich ‘fan’ van V&VN Magazine. Gelezen nummers geeft ze door aan haar moeder (77), die verpleegkundige was, en een studente verpleegkunde.
Dat ze V&VN Magazine, het ledenblad van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, leest, weten veel collega’s wel. „Geregeld attendeer ik in onze organisatie op iets wat ik in het magazine las. Recent nog een artikel over herzien en wetenschappelijk onderbouwd beleid rond doorligwonden. Het blad geeft veel praktijkervaringen door. Wat elders goed werkt, kan ook onze zorg voor patiënt of cliënt en ons werkplezier verbeteren.”
Van Trigt (51, Zeist) is verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg bij Advisium, de medische en paramedische dienst van gehandicapteninstelling ‘s Heeren Loo. Eerder werkte ze op het zorgpark van ’s Heeren Loo in Ermelo en als verpleegkundig specialist kind en ontwikkeling in een ziekenhuis. „Ik houd graag mijn vakkennis op peil en kijk daarbij verder dan m’n neus lang is. V&VN reikt praktijk en wetenschap min of meer op een presenteerblaadje aan. Vaak wordt doorverwezen naar meer informatie op internet. Thema’s worden van meer kanten belicht. Interessant om te lezen wat anderen vinden.”
Persoonlijke rubrieken spreken Van Trigt aan. „Ik herinner me een serie columns van een oncologieverpleegkundige over haar werk. Daarin verwoordde zij de kleine, mooie dingen in ons vak, dat je er ‘bent’ voor patiënten, maar ook wat zij van hen leerde.”
Van Trigt leest ook het V&VN-blad van haar eigen vakgroep, Dé Verpleegkundig Specialist, dat viermaal per jaar verschijnt. „Dat gaat vakinhoudelijk veel dieper. Het magazine bestrijkt uiteraard de breedte van verzorgende tot verpleegkundig specialist.”
De V&VN-redactie gaat goed met medisch-ethische thema’s om, oordeelt Van Trigt. „Rond het einde van het leven lees je soms wel wat waar je het als reformatorisch christen niet mee eens bent. Ik houd vast aan wat Gods Woord vraagt, maar het is goed om te vernemen hoe anderen er tegenaan kijken. Dat kan helpen je mening verder te vormen. Meer dan eens las ik een artikel waarin ook respect werd gevraagd voor gewetensbezwaren van collega’s met een christelijke of islamitische overtuiging. Dat begrip is er.”
serie Mijn vakblad
Het RD is met zijn 50 jaar een relatief jonge krant. Vakbladen bestaan vaak langer. Waarom lezen mensen die? Deel 5 in een serie. Woensdag deel 6.