Binnenland

Kist prins op affuit naar Delft

De kist met het lichaam van prins Bernhard wordt volgende week zaterdag op het onderstel van een kanon naar Delft vervoerd. Dit op uitdrukkelijke wens van de woensdag overleden prins.

Van onze verslaggever
3 December 2004 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:57
WAGENINGEN – Bij hotel De Wereld in Wageningen is gisteren een korte herdenkingsbijeenkomst gehouden voor prins Bernhard. Burgemeester Pechtold en generaal buiten dienst Maas legden een krans bij een monument voor het hotel waar de prins in 1945 aanwezi
WAGENINGEN – Bij hotel De Wereld in Wageningen is gisteren een korte herdenkingsbijeenkomst gehouden voor prins Bernhard. Burgemeester Pechtold en generaal buiten dienst Maas legden een krans bij een monument voor het hotel waar de prins in 1945 aanwezi

Militair ceremonieel zal op de dag van de uitvaart van prins Bernhard een grote plaats hebben. De prins wordt volgende week zaterdag in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet, gekleed in het uniform van generaal-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht.

In en om Delft zullen naast duizenden actief dienende militairen zeker 900 oorlogsveteranen langs de route staan. Ook zondag, bij het overbrengen van de kist van Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag, zullen veteranen een rol spelen.

Een affuit is het onderstel van een kanon. Een kanon bestaat in beginsel uit een loop en een onderstel. De loop is een holle buis die aan één kant is afgesloten door een bodem, ook wel kulas genoemd.

Het onderstel bestaat uit een paar wielen, met elkaar verbonden door een as, en een opbouw waarin of waarop de loop kan worden bevestigd. In vroegere eeuwen waren loop en affuit onbeweeglijk met elkaar verbonden.

Een affuit wordt getrokken door paarden. Naar alle waarschijnlijkheid komen onderstel en paarden van de Gele Rijders, een eenheid van de Koninklijke Landmacht.

In het buitenland is het gebruikelijker dat een prins of vorst op een affuit wordt vervoerd. Zo werd in september 1997 het lichaam van prinses Diana per affuit naar Westminster Abbey overgebracht.

Koningin Beatrix begeleidt zondag samen met de prinsessen Irene, Margriet en Christina en Pieter van Vollenhoven de lijkwagen met prins Bernhard bij de overbrenging van Paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag. De lijkwagen zal om 12.00 uur vanaf Paleis Soestdijk vertrekken.

Rond 13.30 uur wordt de stoet bij het Paleis Noordeinde verwacht. De voertuigen verlaten Paleis Soestdijk aan de Baarnse zijde, gaat vervolgens over de Amsterdamsestraatweg, de A1, bij Knooppunt Eemnes de A27 op en volgt dan de A12 tot in Den Haag. In Den Haag vervolgt de stoet de route over Utrechtsebaan, Zuid-Hollandlaan, Mauritskade, Parkstraat, Oranjestraat en Paleisstraat.

De maandag is gereserveerd voor het rouwbeklag door officiële deputaties. Ministers, kamerleden, ambassadeurs en vertegenwoordigers van andere instellingen zullen dan in Den Haag langs de baar trekken. „Vanaf 14.00 uur defileren de deputaties langs de baar en vervolgens kunnen zij het condoleanceregister tekenen”, aldus de RVD.

Van dinsdag tot en met donderdag kan het publiek afscheid nemen van de prins op Paleis Noordeinde. Van 9.00 uur tot 23.00 uur kan dat defileren langs de baar. De toegang tot het paleis is via de hoofdingang van de Prinsessetuin aan de Prinsessewal, aan de achterzijde van het paleis. In de Prinsessetuin kunnen mensen in een tent het condoleanceregister tekenen.

Na de dood van prins Bernhard staat Nederland in het teken van rouw. Tienduizenden mensen hebben al boodschappen achtergelaten op een van de vele condoleanceregisters op internet en in stadhuizen. Bij alle overheidsgebouwen hangt de Nederlandse vlag tot en met 11 december halfstok.

In verband met de dood van prins Bernhard heeft de rijksoverheid alle officiële feestelijkheden afgelast totdat de uitvaartdienst en de bijzetting zijn afgerond. Bij andere evenementen neemt de overheid gepaste soberheid in acht. Dat geldt ook voor veel lagere overheden en instellingen.

Het was donderdag rustig bij Paleis Soestdijk. Enkele tientallen mensen kwamen langs, onder meer met witte anjers en andere bloemen. In de avond werden ook kaarsjes neergezet. Zaterdag en zondag wordt meer drukte verwacht.

Leden van andere Europese vorstenhuizen, politici, bestuurders, officiële instanties, organisaties en instellingen hebben blijk gegeven van treurnis en medeleven met de nabestaanden van de prins.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer