Erdogan roept Turken op spaargeld in lira aan te houden
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept Turken op hun spaargeld vooral in lira aan te houden. Hij wees erop dat de waarde van de Turkse munt weer goeddeels onder controle is nadat de lira de voorbije maanden sterk aan waarde inleverde.
„Ik wil dat alle burgers hun spaargeld in ons eigen geld aanhouden, al hun zaken met ons eigen geld doen, en ik beveel dit aan,” zei Erdogan in een toespraak in Istanbul. „Laten we dit niet vergeten: zolang we ons eigen geld niet als maatstaf nemen, zijn we gedoemd te mislukken.” Hij wees er verder op dat vooruitgang alleen met de Turkse lira kon worden bereikt en niet met welke vreemde valuta dan ook.
In zijn toespraak tot een zakengroep riep Erdogan de Turken ook op om hun goudtegoeden in het banksysteem in te brengen. Hij herhaalde nog maar eens zijn onorthodoxe standpunt dat de hoge rentes de oorzaak van de inflatie zijn. De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Erdogan ziet de rente het liefst zo laag mogelijk. Gebruikelijk beleid van economen is juist het verhogen van de rente om de inflatie in bedwang te krijgen.
„Al enige tijd voeren we een strijd om de Turkse economie te redden uit de cyclus van hoge rente en hoge inflatie”, aldus Erdogan. Hij benadrukte de Turkse economie te willen laten groeien door onder andere meer investeringen, het verbeteren van de werkgelegenheid, het opvoeren van de productie en een hogere export.
De inkomens van de Turken zijn de afgelopen maanden fors gedaald als gevolg van de crash van de lira. De munt verloor dit kwartaal bijna een derde aan waarde, omdat Turken massaal dollars gingen kopen om hun spaargeld te beschermen. Om de val van de lira te stoppen werd eerder deze maand een nieuw programma ingevoerd dat de spaargelden van Turkse burgers moet beschermen tegen de koersschommelingen van de eigen munt.
De lira werd na de interventie van Erdogan vorige week ruim 50 procent meer waard. Maar hoewel de maatregelen wat respijt hebben geboden voor de koers van de lira, is er tot nu toe weinig bewijs dat ze de leenkosten verminderen. In een jaar tijd is de lira 40 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Daarmee is de munt de slechts presterende munt van de opkomende markten.