Binnenland

Kabinet ziet lichtpuntjes in omikrongolf

Het demissionaire kabinet ziet „lichtpuntjes” in de data die de afgelopen dagen beschikbaar zijn gekomen over de omikronvariant van het coronavirus. Maar zorgminister Hugo de Jonge waakt nog voor al te veel optimisme. „Het virus heeft ons zelden positief verrast.”

Redactie binnenland
30 December 2021 10:56
Minister De Jonge woensdag na bewindsliedenoverleg. beeld ANP, Lex van Lieshout
Minister De Jonge woensdag na bewindsliedenoverleg. beeld ANP, Lex van Lieshout

Het kabinet besloot anderhalve week geleden Nederland uit voorzorg grotendeels op slot te doen, nadat uit prognoses was gebleken dat de omikronvariant een enorme besmettingsgolf op gang zou kunnen brengen. Zonder harde maatregelen dreigde de zorg overbelast te raken.

Uit Brits onderzoek blijkt nu dat de omikronvariant zich weliswaar een stuk sneller verspreidt dan de deltavariant, maar waarschijnlijk ook minder ziekmakend is.

Het Outbreak Management Team (OMT) schreef vlak voor Kerst ook al dat meer gegevens nodig zijn om harde conclusies te kunnen trekken. De deskundigen denken daar volgende week over te beschikken. Dan volgt ook weer een nieuw advies.

Volgens De Jonge zal daarin vooral het onderwijs centraal staan. Het kabinet wil het liefst dat de scholen na de kerstvakantie weer gewoon opengaan, en neemt daar maandag een besluit over. „Maar als uit datzelfde OMT-advies meer ruimte zou blijken, dan zal het kabinet zich daar natuurlijk op beraden.”

De omikronvariant is in de regio Amsterdam momenteel goed voor 80 procent van de besmettingen, blijkt uit een steekproef. Van 92 onderzochte positieve coronatests van dinsdag bevatten er 74 de omikronvariant, aldus het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam. Het aantal coronabesmettingen in Amsterdam en omgeving loopt sinds 19 december op, terwijl de cijfers in de rest van het land de laatste dagen nog steeds daalden. Het RIVM meldde dinsdag dat de omikronvariant nu ook landelijk voor de meeste besmettingen zorgt.

Vaccinaties

Het kabinet gaat er momenteel van uit dat er na de lopende boosterronde, volgend jaar twee extra vaccinatierondes komen. In 2023 zou er ten minste één boosterronde kunnen komen, schreef minister De Jonge woensdag in een brief aan de Kamer. Nederland slaat bijna 6 miljoen coronavaccins, mogelijk al zijn aangepast aan de omikronvariant. Het kabinet mikt daarmee op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad, aldus de minister. Tot dusver zijn er ongeveer 3 miljoen boosterprikken gezet. Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer