EconomieGascrisis

Meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas naar Europa

Door de energiekrapte in Europa zetten meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) koers naar Europa. Een aantal schepen dat op weg was naar Azië heeft zijn koers gewijzigd.

Redactie economie​
29 December 2021 10:23
Annalena Baerbock. beeld AFP, Omer Messinger
Annalena Baerbock. beeld AFP, Omer Messinger

Dit komt mede doordat leveranciers willen profiteren van de huidige hoge prijzen op de Europese markt, waar gas op dit moment prijziger is dan in Azië. Volgens onderzoekers van databureau Kpler, die de grondstoffenmarkt nauwlettend in de gaten houden, zijn zeker zeven schepen die op weg waren naar Noord-Azië van koers veranderd. Daarmee neemt het aantal schepen dat wordt omgeleid toe. De verwachting is dat meer schepen dit voorbeeld zouden kunnen volgen.

In China wordt alom rekening gehouden met milder weer aan het begin van de winter. Daarbij heeft Beijing de productie van zijn steenkolenmijnen opgevoerd om in de energiebehoefte van het land te voorzien, waardoor de vraag naar lng minder is geworden. Dat geeft Europa de kans het broodnodige aanbod binnen te hengelen.

In Europa liggen de gasvoorraden nog altijd op een laag niveau. Dit komt onder meer door minder gasleveringen van Rusland aan Europa. Het besluit van Frankrijk om een viertal kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud zorgt eveneens voor schaarste en drijft de prijs op.

Wat ook meespeelt is dat in Japan en China kernreactoren opgestart zullen worden, wat de vraag naar onder andere gas zal beperken. Extreem koud weer kan de situatie echter snel weer doen veranderen.

Druk

Rusland levert bewust minder aardgas aan Europa om zo druk uit te oefenen om de omstreden Nord Steam 2 gaspijplijn snel in gebruik te nemen. De Russische ambassadeur in Duitsland dringt aan op een snelle beslissing over de ingebruikname van de gaspijplijn die van Rusland naar Duitsland loopt. Volgens Sergei Nethajev is niemand gebaat bij een „gekunstelde vertraging” zei hij dinsdag in een interview met het Duitse persbureau DPA.

De aanleg van Nord Stream 2, die onder de Oostzee loopt, werd in september voltooid, maar de toezichthouder schortte het Duitse goedkeuringsproces in november op vanwege een juridische hindernis. De uitbater van de gaspijplijn is namelijk geen Duits bedrijf en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet.

Pragmatisch

Rusland is naar eigen zeggen bereid direct gas via de pijpleiding te leveren op het moment dat deze in gebruik wordt genomen om daarmee ook de energiecrisis in Europa te verlichten. Met name de Groenen, de tweede partij van Duitsland die nu ook deel uitmaken van de coalitie, hebben onder meer bij monde van partijvoorzitter Annalena Baerbock laten weten dat ze de ingebruikname van de pijplijn niet zien zitten. Nethajev verwacht van de nieuwe regering echter een „pragmatisch” oordeel over Nord Stream 2 waarbij in het „voordeel van de consument” wordt besloten.

De 1200 kilometer lange pijplijn wordt fel bekritiseerd door de Verenigde Staten en landen als Polen en Oekraïne. Volgens critici wordt Europa door Nord Stream 2 te afhankelijk van Rusland voor de gasvoorziening en krijgt Moskou daarmee een diplomatiek wapen in handen. Eerder deze maand dreigde de nieuwe Duitse regering de werking van de pijpleiding te blokkeren als Rusland Oekraïne binnenvalt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer