Site prullenbakvaccin.nl doelwit van ddos-aanvallen
Kwaadwillenden proberen de site prullenbakvaccin.nl plat te leggen door de systemen te bestoken met verkeer. Ondanks die ddos-aanvallen lukt het tot nu toe om de site in de lucht te houden, zeggen de mensen achter de site na berichtgeving van RTL Nieuws. Ze hebben een virtuele ‘verkeersregelaar’ voor de site gezet om overbelasting te voorkomen.
Prullenbakvaccin.nl laat zien welke praktijken in Nederland doses voor boosterprikken over hebben. Mensen die graag een boosterprik willen krijgen, kunnen daar dan naartoe gaan. De beheerders weten niet of de aanvallen worden uitgevoerd door mensen die tegen vaccineren zijn of door mensen die het voor de lol doen.
De site is aan het begin van de vaccinatiecampagne in het leven geroepen om te voorkomen dat overgebleven vaccindoses aan het einde van de dag zouden worden weggegooid. Ook toen was de site doelwit van ddos-aanvallen en die waren nog veel groter. Op sommige momenten kwamen er toen 3000 bezoekers per seconde. Dat waren niet alleen mensen die gevaccineerd wilden worden, maar ook gekaapte computers die massaal de site bestookten. Nu trekt de site maximaal zo’n 200 bezoekers per seconde.
De drukte komt ook door systemen die volautomatisch informatie van de site willen halen. Dit zijn mensen die zelf ook zo’n site op poten willen zetten. Zij hebben geen kwade bedoelingen, aldus de beheerder van prullenbakvaccin.nl.
In totaal hebben ongeveer 300 locaties zich aangesloten bij prullenbakvaccin.nl. Dit zijn niet alleen huisartsenpraktijken, maar ook ziekenhuizen en GGD-vaccinatielocaties. Zij beoordelen zelf of ze doses overhouden en of zij die aan anderen willen aanbieden. Als dat zo is, verschijnt een melding op de site waar mensen naartoe kunnen gaan. De vaccineerders kijken niet of mensen voorrang hebben, bijvoorbeeld op grond van hun leeftijd. Daardoor kunnen mensen die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn ook een boosterprik halen.
Op woensdag had een huisartsenpraktijk in Den Haag 250 doses Pfizer over. Dat leidde tot lange rijen buiten. Alle doses zijn uiteindelijk gebruikt, niets hoefde te worden weggegooid. Eerder deze maand bood de GGD in Amsterdam enkele overgebleven doses aan via de site.