COA wil geen aanstootgevende posters in opvangcentrum
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil niet dat bewoners van opvangcentra posters, foto’s of affiches ophangen, waaraan andere bewoners zich zouden kunnen storen.
Dat zegt een woordvoerster van het COA in een reactie op kritiek van belangenorganisatie LGBT Asylum Support dat lhbti-asielzoekers in Ter Apel niet voor hun identiteit zouden mogen uitkomen.
Het COA wil geen enkele foto of poster van omstreden onderwerpen aan de muren van de gemeenschappelijke ruimtes in opvangcentra, aldus de woordvoerster. Wel mogen deze worden opgehangen in de eigen kamer.
In het opvangcentrum in Ter Apel ging het volgens de belangenorganisatie bijvoorbeeld om posters uit het tijdschrift GayNews en om een kunstkalender met foto’s van homoseksuele mensen. „Voor ons is het belangrijk om de rust te bewaren in de centra”, zegt het COA. Regenboogstickers en regenboogvlaggen zijn overigens wel toegestaan.
LGBT Asylum Support is verontwaardigd en wil opheldering van demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol over de kwestie.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat een proef houden waarbij de aanmelding van nareizende gezinsleden van statushouders van Ter Apel naar de IND-locatie in Zevenaar gaat. Dit om de drukte in het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.
Er was voor dit jaar rekening gehouden met een instroom van circa 18.000 eerste asielaanvragen, maar de IND verwacht dat het uiteindelijke aantal tussen de 23.000 en 25.000 bedraagt.
Proef
In Ter Apel melden zich wekelijks zo’n 240 zogenoemde nareizigers. De proef moet uitwijzen hoeveel nareizigers de IND in Zevenaar kan verwerken. De IND-locatie in Zevenaar is inmiddels klaar om nareizigers te ontvangen.
Nareizende gezinsleden zijn voor vertrek naar Nederland al bekend bij de IND en hebben een inreisvisum. De aanmelding bij de IND en de inschrijving in de Basisregistratie Personen zijn de enige administratieve handelingen die nodig zijn na aankomst in Nederland.