Grote belangstelling voor rouwstoet koningin-moeder
Onder grote belangstelling is in Londen vrijdag de kist met de overleden koningin-moeder overgebracht naar Westminster Hall. Volgens de BBC stonden er langs de route ongeveer 250.000 mensen, die de affuit in stilte aan zich voorbij zagen trekken.
Het stoffelijk overschot van de Queen Mum lag de afgelopen dagen in St. James’s Palace. Daarvandaan begon vrijdag de plechtige rouwstoet naar Westminster Hall, een kleine kilometer verderop. Om precies twaalf uur ’s middags kwam de kist daar aan. De koningin moeder ligt tot maandagavond opgebaard in Westminster Hall.
De kist met de koningin-moeder lag op het onderstel van een kanon, dat door enkele paarden werd voortgetrokken. Enkele honderden soldaten liepen in de rouwstoet mee, alsmede een militaire muziekkapel die gedurende de hele route treurmuziek speelde. Achter de affuit liepen enkele leden van de Britse koninklijke familie mee. Onder hen waren prins Philip, kroonprins Charles, zijn zoons William en Harry en prinses Anne. Ook de commandanten van diverse krijgsmachtonderdelen liepen mee, allen in de maat van de muziek.
Op de kist lag de kroon die de koningin-moeder droeg toen ze in 1937 werd gekroond. De kroon bevat de beroemde en uiterst kostbare Kohinoor-diamant en werd donderdag onder strenge veiligheidsmaatregelen uit de Tower of Londen gehaald. De kist was bedekt met een witte krans en een kaartje dat door koningin Eizabeth was beschreven. Er stond op: in liefdevolle herinnering, Lilibet.
De rit duurde een klein half uur. Onderweg klonk vanuit Green Park om de minuut een kanonschot. Het was de grootste Britse rouwstoet sinds de staatsbegrafenis van de voormalige premier Winston Churchill in 1965. Onderweg passeerde de stoet een standbeeld van de echtgenoot van de Queen Mum, koning George VI, die vijftig jaar geleden overleed. De koningin-moeder zal dinsdag worden bijgezet in het graf van George.
Koningin Elizabeth werd tijdens de rouwstoet naar Westminster Hall gereden, waar ze met haar familie na de aankomst van de kist een korte gebedsdienst bijwoonde. In de hal waren ook de leden van het Britse Lager- en Hogerhuis aanwezig. Ook de Britse premier Blair was er bij.
Tijdens de dienst werd een kort en speciaal geschreven gebed uitgesproken door de aartsbisschop van Canterbury. Hij prees de manier waarop de koningin-moeder haar land heeft gediend. De koningin-moeder stierf op 30 maart tijdens haar middagslaap op 101-jarige leeftijd. Tot en met maandag ligt ze in Westminster Hall opgebaard. Er worden de komende dagen enkele honderdduizenden Britten verwacht die haar de laatste eer zullen bewijzen.