Consument

Recept: tagliatelle met witlof en abrikozen

Er was een tijd dat ik me elke maand gretig op de nieuwste Allerhande stortte. Een blad vol recepten, net een beetje buiten m’n comfortzone. Bovendien: gratis. Dat was best uniek, toen internet nog in de kinderschoenen stond en je daar zeker niet terechtkon voor kooktips en recepten.

geertje@rd.nl
15 December 2021 16:25
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Albert Heijn was 70 jaar geleden de eerste kruidenier die een maandelijks blad voor de klantenkring uitbracht. Allerhande heette dat ook toen al, en het voorzag vanaf het begin in een behoefte, constateert Klaartje Scheepers. Zij schreef een boek (”Van aardappel tot avocado”, Atlas Contact, € 24,99) over de geschiedenis van het blad, die ook een spiegel is van de ontwikkeling van de Nederlandse eetcultuur. Zelf leerde Scheepers, toen ze in 1989 op kamers ging wonen, min of meer koken aan de hand van de Allerhande, daarbij met raad en daad bijgestaan door meer ervaren huisgenoten.

Het boek roept een nostalgische eetherinnering op. Witlof met abrikozen, dacht ik, jarenlang vaak gemaakt maar op een gegeven moment toch in de vergetelheid geraakt. Vermoedelijk was de twist in dit geval om pasta nu eens niet met een saus erdoor op tafel te zetten, maar er een ovengerecht in laagjes van te maken. Na 26 jaar nog altijd een feestje om te eten – het stond in de Allerhande van januari 1995.

17759029.JPG
beeld Geertje Bikker-Otten

Ingrediënten (voor 2 personen)

4 stronkjes witlof, 1 blikje abrikozen op lichte siroop (uitlekgewicht 425 g), 1 el citroensap, 150 g tagliatelle, 
100 g gerookt ontbijtspek (plakjes), 
2 tl tijm, 125 ml slagroom, 1 el paneermeel, peper en zout, boter of olie om in te vetten. Verder nodig: ovenschaal van ongeveer 1,5 liter.

Bereiding

1. Laat de abrikozen uitlekken boven een pan. Bewaar het vocht. Maak de stronkjes witlof schoon en halveer ze in de lengte. Voeg 1 dl water en het citroensap toe aan het vocht van de abrikozen. Breng de vloeistof aan de kook. Doe de gehalveerde stronkjes witlof in de pan en laat ze in 10 minuten afgedekt bijna gaar stoven.

2. Breng ondertussen in een ruime pan water met zout aan de kook. Kook de tagliatelle hierin gaar. Raadpleeg voor de kooktijd de verpakking. Houd 8 plakjes spek apart. Snijd de rest van het spek in reepjes.

4. Schep de stronkjes witlof in een vergiet. Voeg 1,5 tl tijm toe aan het kookvocht, zet het vuur hoog en laat het in 5 minuten onafgedekt tot de helft inkoken. Roer de spekreepjes en de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

5. Vet de ovenschaal in. Stort de tagliatelle in de schaal. Verdeel de saus erover. Leg de stronkjes witlof met de platte kant naar beneden erbovenop. Leg de abrikozen ertussen. Leg op 
elk stronkje een plakje spek. 
Bestrooi met de rest van de tijm en het paneermeel.

6. Bak de witlofschotel 25-35 minuten in het midden van een op 180-200 graden Celsius voorverwarmde oven. Dit gerecht kan ook prima van tevoren worden klaargemaakt. Bewaar de schaal dan na stap 5 afgedekt in de koelkast en bak het gerecht later af.

Meer over
RDMagazine

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer