Politici: Markant persoon overleden
Politiek Den Haag herinnert zich prins Bernhard als „een markante persoonlijkheid”, zoals de CDA-fractie dat woensdag verwoordde. Na het bekend worden van zijn overlijden zette kamervoorzitter Weisglas woensdagavond om halftien meteen de vergadering stop. De Kamer zal niet meer bijeenkomen tot na de officiële herdenking van de prins. Wanneer die plaatsheeft is nog niet bekend.
Alle fracties roemen de grote betrokkenheid van prins Bernhard bij de Nederlandse samenleving. CDA-fractievoorzitter Verhagen memoreert de „enorm belangrijke rol” die de prins vooral tijdens de oorlogsjaren heeft gespeeld. „Hij was in die moeilijke tijd een grote steun voor veel Nederlanders.”
De CDA-voorman prijst ook de warme band die de prins na de oorlog onderhield met de veteranen uit de oorlog. „Hij was de prins van de veteranen.”
Ook wijst hij op de onvermoeibare inzet van prins Bernhard voor het behoud van kostbare natuurgebieden als voorzitter van het Wereld Natuur Fonds. „Verder liet de prins zich kennen als een markante persoonlijkheid met uitgesproken opvattingen. Zijn onverzettelijkheid en humor hielden hem ook in moeilijke periodes op de been”, aldus Verhagen, die zegt „in gedachten en in gebed bij de koninklijke familie” te zijn.
De VVD-fractie in de Tweede Kamer zal zich prins Bernhard herinneren „als een man die zijn flair en charme heeft ingezet op veel terreinen.”
Volgens de VVD speelde de prins een dynamische rol in de Tweede Wereldoorlog. „Zijn onverzettelijkheid en zijn camaraderie hebben veel betekend voor de Nederlandse veteranen. Met de ijzeren wil waarmee hij telkens tegenslagen te boven is gekomen en de vrijmoedigheid waarmee hij zijn mening gaf, heeft hij ook de jongere generatie aangesproken.”
D66 denkt aan Bernhard als „een toegewijd pater familias.” Volgens D66 was de prins iemand die uitersten in zich verenigde: een fervent jager en tegelijkertijd een hartstochtelijk beschermer van de natuur. „Hij maakte een moeilijke periode door tijdens de Lockheed-affaire, waarna hij op karaktervolle wijze is teruggekeerd in het publieke leven.”
Met het verscheiden van prins Bernhard verliest Nederland „een kleurrijke prins met een veelbewogen leven die op eigen wijze woelige periodes in de monarchie te boven is gekomen”, vindt PvdA-leider Bos. Hij typeert hem verder als „een man met ondeugende humor die lak had aan protocol.”
Net als D66 herinnert ook fractievoorzitter Halsema van GroenLinks aan zijn rol in de Lockheed-affaire. De prins zal volgens de SP gezien blijven worden als „een strijdlustige beschermer van de Nederlandse trots in en na de oorlogsjaren.”
Volgens de LPF-fractie was Bernhard tijdens zijn leven al een legende. „Nederland en de wereld zullen hem missen.”
De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer denkt terug aan prins Bernhard als „een markante en strijdbare persoonlijkheid.” Hij is „vooral onvergetelijk als de prins die in de Tweede Wereldoorlog op allerlei fronten vocht voor de vrijheid van het land dat zijn tweede vaderland was.” De CU wenst de koninklijke familie in deze omstandigheden „Gods troostende nabijheid toe.”
De SGP noemt het overlijden van prins Bernhard een zware slag voor de koninklijke familie en Nederland. „De prins-gemaal stond meer dan een halve eeuw op de bres voor nationale belangen. Daarnaast maakte hij zich sterk voor de bescherming van de natuur.”
De fractie wijst op de bijzondere band die het Nederlandse volk met prins Bernhard opbouwde, waardoor hij een nationale figuur werd. „Voor veteranen weegt het verlies extra zwaar, omdat zij nu verder moeten zonder ’hun’ bevelhebber.”
De SGP „hoopt en bidt dat koningin Beatrix en haar familie in deze moeilijke en verdrietige omstandigheden hulp mogen verwachten van de Koning der koningen, wiens Rijk geen einde kent.”