Sportscholen vrezen voor opzeggingen bij verlengen avondsluiting
Een verlenging van de huidige avondsluiting heeft gevolgen voor het aantal leden van sportscholen en dus voor de inkomsten, zegt NL Actief, de branchevereniging voor sportscholen. De organisatie denkt dat leden door de verlenging hun abonnement zullen opzeggen en dat de aanwas minder zal zijn in de voor de sector belangrijke januarimaand. „Als maatregelen te lang blijven, heeft dat gevolgen voor de instroom van leden”, zegt NL Actief-directeur Patrick Rijnbeek.
Door de gedwongen sluiting om 17.00 uur zijn er sinds eind november niet veel extra opzeggingen bijgekomen, maar NL Actief waarschuwt voor de optelsom aan maatregelen en gevolgen daarvan. Met name na de invoering van het coronatoegangsbewijs werden abonnementen bevroren, zag de organisatie. Dat betekent dat er geen geld geïnd kan worden door sportscholen.
Eind 2019 hadden sportscholen zo’n 3,2 miljoen leden. Sinds de coronacrisis is zo’n 30 procent van de leden verdwenen, zegt Rijnbeek. „De schade telt gemiddeld op tot 30 procent.” Een deel van de leden is teruggekomen, maar nog niet iedereen. Over het algemeen zijn ouderen terughoudender om terug te komen, ziet Rijnbeek.
Ook de Vereniging Exclusieve Sportscholen (VES) zegt dat de 110 clubs aangesloten bij de vereniging door de maatregelen een derde minder leden hebben. Voor de coronacrisis waren zo’n 1500 tot 2000 mensen per club lid. „We waren van het verlies aan het terugkomen maar nu zitten we weer op het niveau van net na de lockdowns”, zegt voorzitter Han de Hair.
De branche kijkt „met enige zorgen” naar de januarimaand. In het kader van goede voornemens sluiten veel mensen een abonnement bij een sportschool af. „Iedereen die niet overdag kan sporten, sluit je uit met de avondsluiting”, zegt Rijnbeek. Een derde van de leden die normaal gesproken ’s avonds sport, doet dat volgens NL Actief nu niet.
De VES is bang dat de mensen die de sportschool juist hard nodig hebben, niet meer terugkomen. De sportclubs zijn zich volgens De Hair opnieuw aan het uitvinden en zetten vol in op digitalisering zoals online lesgeven, terwijl het niet aan hen ligt. „De verlenging van de avondsluiting is een absurde maatregel. De sportbranche heeft het goed voor elkaar, de besmettingen komen niet bij ons vandaan. Ik vind dat de regering de ogen open moet doen.”
Sportscholen Fit For Free en Sportcity waren nog niet bereikbaar voor commentaar. Basic-Fit wilde nog niet vooruitlopen op de persconferentie.