Amsterdam investeert in tekort aan personeel
De gemeente Amsterdam trekt voor het komende jaar 1,6 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat het personeelstekort in de zorg- en onderwijssector niet verder toeneemt. De gemeente houdt rekening met nieuwe tekorten.
Oorzaak is de hoge vergrijzing in de zorg- en onderwijssector en de verwachte uitstroom. Het college van burgemeester en wethouders investeert daarom nu om deze tendens tegen te gaan, liet de gemeente woensdag weten.
De afgelopen twee jaar heeft de gemeente nauw samengewerkt met de zorg- en onderwijssector om de grote personele problemen op te lossen. Amsterdam wil de strijd met de tekorten in de toekomst aangaan door nieuwe mensen op te leiden en allochtone leerlingen betere begeleiding op zorgopleidingen te geven om uitval te voorkomen.
Vanaf 2005 verwacht de gemeente in de zorgsector al problemen met de personele bezetting. Die kunnen oplopen tot een tekort van 8,5 procent, wat neerkomt op 3400 vacatures in 2010. De tekorten in het onderwijs treden vanaf 2007 op, wanneer tweemaal zo veel mensen met (pre-)pensioen gaan als in 2004.
Recente cijfers van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap lieten al zien dat er de komende drie jaar in Nederland 70.000 nieuwe personeelsleden nodig zijn, terwijl er in diezelfde periode slechts 27.000 gediplomeerden van de lerarenopleidingen komen.
Vooral de grote steden hebben last van het tekort en Amsterdam is dan ook door het ministerie voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs aangemerkt als ”risicoregio”.