ACM: reisaanbieders moeten risico’s code oranje beter uitleggen
Reisaanbieders moeten consumenten die naar gebieden afreizen waarvoor een oranje reisadvies geldt vooraf beter informeren over de mogelijke risico’s. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat het niet alleen om het risico op besmetting met het coronavirus, maar ook over eventueel beperkende maatregelen die daar gelden. Zeker omdat niet altijd kosteloos kan worden geannuleerd.
Een oranje reisadvies betekent in de basis dat alleen noodzakelijke reizen naar die regio’s uitgevoerd zouden moeten worden. Vakanties vallen daar niet onder. Maar zowel reisaanbieders als reizigers willen graag dat iedereen weer kan reizen, ziet ook de toezichthouder. Reizigers zouden daarom vooraf al goed geïnformeerd moeten worden over de eventuele gevolgen, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.
De ACM wijst er verder op dat voor de coronacrisis reisorganisatoren zelf de pakketreis annuleerden als er sprake was van een negatief reisadvies (code oranje of rood). Met het voortduren van de coronacrisis wordt dit niet langer standaard gedaan.
Naast het informeren van de reiziger moeten reisaanbieders volgens de ACM gedurende de vakanties ook goed bereikbaar zijn. Bij onvoorziene omstandigheden zijn de reisorganisaties ook verplicht om hulp en bijstand te bieden. Dat kan ook betekenen dat bij verslechterde omstandigheden op de bestemming vakantiegangers hun vakantie moeten afbreken. De kosten voor de repatriëring zijn voor de reisorganisaties.
Kleine reisaanbieders verenigd in VvKR wijzen juist naar de overheid die beter moet informeren. De toonzetting van de ACM is in hun ogen ongenuanceerd. Zo hangt kosteloos annuleren of repatriëren af van verschillende factoren. Ook ontbreekt in de oproep van de ACM informatie over de inmiddels vele manieren van verzekeren die mogelijk zijn bij het maken van een reis bij code oranje.
Het frustreert de leden van VvKR ook dat het ministerie vanaf het begin van de pandemie de reisadviezen op een andere manier is gaan gebruiken dan voorheen. Ze zouden nu vooral worden gebruikt om reizen te ontmoedigen en er zou ook geen logica zitten in de adviezen. „Helaas verliest reisadviescode oranje hiermee geloofwaardigheid” stelt de VvKR.