Puzzelen met vlinders en harten
De legpuzzels uitproberen die je vader en moeder maken: dat mogen Pelle Keuper (12) en zijn grote broers Joep (17) en Roan (14). Anders puzzelden ze nooit zo veel, maar nu vinden ze het toch leuk.
Groot kabaal maakt de machine. Binnen in het apparaat, dat eigenlijk een lasersnijmachine heet, wordt het hout bewerkt. Onzichtbaar licht snijdt planken in stukjes, legt Pelles vader Matthijs uit bij het geraas van het machine. Als hij van tevoren op een computer tekent langs welke lijnen het licht het hout moet snijden, gebeurt dat automatisch in het apparaat.
Als de machine klaar is, komt de plank die erin is gegaan, eruit als losse stukjes die in elkaar passen. Pelle en zijn broers proberen soms een puzzel uit, om te kijken of hij klopt. Dat kan spannend zijn, vertelt Pelle. „Soms denk je dat een stukje past, maar dan is het toch niet zo.” Joep: „We hebben een keer een puzzel gemaakt waarvan we eerst dachten dat het een schedel moest voorstellen, daarna een vis en uiteindelijk bleek het een schildpad.” Kijken of kleuren bij elkaar passen kan niet, want alle stukjes hebben dezelfde kleur. Bij elkaar zijn ze geen rechthoekig geheel, maar hebben ze een herkenbare vorm: van een vlinder bijvoorbeeld, van een hart of een eikenboom. „Mensen die de puzzel maken zijn niet bezig met stukjes, maar met het grote geheel”, zegt vader Keuper.
Voordat hun vader en moeder het bedrijf begonnen, puzzelden Pelle en zijn broers niet vaak. Af en toe maakten ze een legpuzzel, vertelt Joep. „Maar niet zo veel als de afgelopen anderhalf jaar.” Roan houdt eigenlijk niet zo van puzzelen. „Maar als we het met z’n allen doen, vind ik het wel leuk.”
Het aantal stukjes verschilt per puzzel. De kinderpuzzels tellen ongeveer dertig tot vijftig stukjes. De moeilijkste puzzels tellen soms wel meer dan 300 stukjes. In vergelijking met andere legpuzzels is dat niet heel veel, maar omdat de puzzels heel anders zijn, zijn 300 stukjes te vergelijken met een standaard legpuzzel van ongeveer 3000 stukjes.
Machine
Pelles ouders begonnen hun bedrijf in maart 2020, vertelt zijn vader. „Toen het coronavirus uitbrak, hadden mijn vrouw Annette en ik veel minder werk. Toen we thuis zaten, dachten we: misschien moeten we samen iets gaan doen. Ik had toen al een lasersnijmachine gebouwd. We hebben een paar dingen met die machine gemaakt en dat is goed bevallen.”
Maar er moest nog een naam voor het bedrijf worden bedacht. Die bedacht de vader van de jongens in een nacht dat hij niet kon slapen, vertelt moeder Annette Tol. „Toen ik wakker werd, zei hij: „Ik heb een naam voor ons bedrijf. Kaboomlaser!” Ik was meteen klaarwakker.”
Hout
Wat betekent die naam eigenlijk? „Laser komt van de lasersnijmachine”, zegt Tol. Pelles vader: „Kaboom, daar zit boom in. Ik werk het liefst met hout. En de naam blijft goed hangen. Mensen onthouden het. Dat is belangrijk.”
Kaboomlaser begon in de schuur bij hun huis, vertelt Tol. „Maar die werd te klein. In maart zijn we naar een loods met meer ruimte verhuisd.” Vrij snel daarna kochten ze een tweede machine, zodat ze meer puzzels konden maken.
Of Pelle en zijn broers later in hun werk ook iets met puzzels zouden willen doen, of dat ze het bedrijf misschien willen overnemen, weten ze nog niet. Maar geen van hen zegt direct nee. „We houden de deur open”, zegt Joep.