Binnenland

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Het energielabel dat nodig is voor de verkoop of verhuur van een woning zal de komende jaren niet wezenlijk goedkoper worden, tenzij de eisen wat worden versoepeld. Dat blijkt uit onderzoek dat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op verzoek van de Tweede Kamer heeft laten doen.

ANP
7 December 2021 18:25

Sinds vorig jaar mag een adviseur pas na eigen onderzoek een rapportcijfer afgeven over hoe energiezuinig een woning is. Voorheen gebeurde dat op basis van informatie die de eigenaar zelf aanleverde. De prijs van een energielabel, dat altijd moet worden overlegd bij verkoop of bij het tekenen van een huurcontract, is daardoor flink gestegen.

Gemiddeld kost zo’n label nu 270 euro. Dat is fors meer dan de 190 euro waar Ollongren op rekende, maar volgens de minister wel „dichtbij het Europees gemiddelde”, dat op 256 euro ligt. Voordat de nieuwe regels van kracht werden, kostte een energielabel meestal nog geen tientje. De prijs wordt vooral bepaald door het aantal uren onderzoek en het berekende uurtarief.

De onderzoekers zien wel wat mogelijkheden voor prijsdalingen. Zo kan het helpen als adviseurs meer routine krijgen in het beoordelen van huizen en er dus minder tijd aan kwijt zijn. Daarnaast kan meer concurrentie ervoor zorgen dat de uurtarieven dalen. Maar „zonder aanpassingen aan de systematiek en werkwijze” voorzien zij „geen grote daling van het gemiddelde prijsniveau”.

De onderzoekers raden aan te kijken of het aantal variabelen omlaag kan, en of gewerkt kan worden met vooraf ingevulde waarden. Zij denken daarnaast dat digitalisering de kosten kan helpen drukken. Ook opperen zij dat bij een nieuwbouwwoning wellicht al op basis van de bouwtekeningen een oordeel kan worden gegeven.

Ollongren neemt de aanbevelingen „graag ter harte”. Zij vindt het belangrijk dat het nieuwe energielabel een beter inzicht geeft in de energielasten van een woning en de investeringen in verduurzaming die in de toekomst nodig zijn. Maar: „dat neemt niet weg dat ik mij blijf inspannen om de kosten waar mogelijk verder te verminderen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer