Olieprijzen stijgen na prijsverhoging door Saudi-Arabië
De olieprijzen zijn maandag verder omhooggegaan nadat olieproducent Saudi-Arabië de prijzen van zijn ruwe olie voor klanten in Azië en de Verenigde Staten voor januari had verhoogd. De stap toont aan dat het land vertrouwen heeft in de vooruitzichten van de vraag naar olie ondanks de opmars van de Omikron-variant.
De prijsverhoging door Saudi-Arabië, de leider van oliekartel OPEC, volgt slechts enkele dagen na het besluit van OPEC en zijn bondgenoten, ofwel OPEC+, om de geplande productieverhoging in januari toch door te zetten. Door analisten werd juist gespeculeerd dat OPEC+ zou kunnen afzien van de productieverhoging vanwege Omikron. De virusvariant zou namelijk een negatieve impact kunnen hebben op de vraag naar olie door nieuwe reisbeperkingen en een zwakkere economische groei.
De eerste gegevens over Omikron uit Zuid-Afrika, waar de variant als eerste werd ontdekt, laten echter zien dat de oplopende besmettingscijfers tot nu toe nog niet resulteren in een golf van ziekenhuisopnames in het land.
„De stap van de Saudi’s om de prijzen te verhogen, stuwt de markt vandaag”, zei Warren Patterson, hoofd van de grondstoffenstrategie bij ING Groep in Singapore. „Een beetje een vreemde zet, gezien de stijging van het aanbod in januari, de onzekerheid over Omikron en de verwachting van een verbetering van de bevoorrading van de markt in het eerste kwartaal van 2022.”
Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf ter wereld, verhoogde de prijs voor zijn belangrijkste olieproduct Arab Light met 60 dollarcent per vat ten opzichte van de prijs in december, blijkt uit een verklaring van het staatsbedrijf. Vorige week liet topman Amin Nasser van Saudi Aramco al weten „zeer optimistisch” te zijn over de vraag naar olie en dat de markt overdreven heeft gereageerd op Omikron.
Een vat Amerikaanse olie kostte maandag 2,8 procent meer op 68,15 dollar. Brentolie werd 2,5 procent duurder op 71,63 dollar per vat.