Franse republikeinen kiezen regiochef als presidentskandidaat
De Franse republikeinen hebben besloten dat Valérie Pécresse hun partij gaat vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De bestuurder van regio Île-de-France, waar Parijs onder valt, is de eerste vrouwelijke kandidaat van Les Républicains. Ze neemt het in april op tegen onder anderen Emmanuel Macron, de huidige president.
De circa 140.000 partijleden konden tot en met zaterdagmiddag hun stem uitbrengen. Pécresse kreeg volgens Franse media 61 procent van de stemmen, de rest ging naar parlementariër Éric Ciotti. Hij was in de eerste stemronde juist ietsje populairder dan Pécresse. Bij die ronde vielen onder anderen oud-brexitonderhandelaar Michel Barnier en ex-minister Xavier Bertrand af. Zij spraken daarna hun steun uit voor Pécresse.
Tijdens het partijcongres zei Pécresse: „De partij van generaal De Gaulle - onze politieke familie - krijgt een vrouwelijke kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Vandaag denk ik aan alle vrouwen van Frankrijk. Ik zal alles geven om te zegevieren.”
De regionale bestuurder presenteert zichzelf als een gematigde stem, terwijl haar rivaal de rechtervleugel van de partij vertegenwoordigt. Eerder omschreef Pécresse zichzelf als „één derde Thatcher, twee derde Merkel”. Ze zal de komende maanden net als Marine Le Pen en Éric Zemmour de rechtse kiezer voor zich proberen te winnen. Macron heeft zijn deelname nog niet officieel aangekondigd, maar dat is volgens kenners slechts een kwestie van tijd.
Pécresse is van mening dat er „geen tijd meer te verliezen is” nadat Macrons regering het land heeft „verdeeld en beschadigd”. Ze belooft de „Franse trots te herstellen” met een programma bestaande uit onder meer bezuinigingen op de begroting, immigratiebeperkingen, verdediging van „familiewaarden” en een harde aanpak tegen misdaad.
Les Républicains leverde eerder presidenten als Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy. Bij de laatste verkiezingen in 2017 werd de partij vertegenwoordigd door François Fillon, wiens kans op het presidentschap door een reeks schandalen verdween. Fillon werd vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verduisteren van overheidsgeld. Hij is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan.