Binnenland

Verband vaccinatie en miskraam „misleidende bewering”

Kinderartsen en gynaecologen adviseren zwangere vrouwen zich te laten vaccineren tegen corona. Hoe veilig is dat?

3 December 2021 14:56
Babyartikelen op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam. Studies wijzen erop dat vaccinatie tijdens de zwangerschap niet leidt tot meer miskramen. beeld ANP, Remko de Waal
Babyartikelen op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam. Studies wijzen erop dat vaccinatie tijdens de zwangerschap niet leidt tot meer miskramen. beeld ANP, Remko de Waal

Vaccinatie vergroot de kans op een miskraam met een factor zeven tot acht, beweert het Artsen Covid Collectief donderdag in een artikel op zijn website. Ook het Gereformeerd Venster suggereert in een nieuwsbrief maandag dat maar liefst 80 procent van de vrouwen die in het eerste trimester zijn geprikt een miskraam krijgt.

Het artsencollectief verwijst naar een artikel uit november waarin de auteurs, twee Nieuw-Zeelandse wetenschappers, aan de haal gaan met cijfers uit een Amerikaanse studie. Volgens de twee wetenschappers krijgt 82 tot 91 procent van de vrouwen die zich in de eerste twintig weken van de zwangerschap laat vaccineren met Pfizer of Moderna een miskraam – zeven tot acht keer zoveel als het gebruikelijke percentage miskramen.

Rekenfouten

De twee auteurs hebben echter grove rekenfouten gemaakt, blijkt uit een analyse van de nieuwsbron PolitiFact. Er deden zich 104 miskramen voor op een totaal van 827 zwangerschappen, omgerekend 12,6 procent. Dat is binnen de gebruikelijke marges van 11 tot 22 procent. Maar tel je alleen de 127 vrouwen mee die in de eerste twintig weken van de zwangerschap zijn gevaccineerd, dan kom je uit op 82 procent (104/127). Een „foute en misleidende bewering”, concludeert PolitiFact.

De oorspronkelijke Amerikaanse studie, in april gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, laat juist zien dat er géén toename is van het aantal miskramen en vroeggeboortes door vaccinatie. Ook leidt vaccinatie tijdens de eerste zes tot twintig weken van een zwangerschap niet tot een hoger dan gebruikelijk percentage miskramen: 14,1 procent, volgens een latere analyse.

Ook een recente Noorse studie laat zien dat vaccinatie het risico op een miskraam niet verhoogt. In de studie bleken miskramen even vaak of iets minder vaak voor te komen onder gevaccineerde vrouwen als onder niet-gevaccineerden.

Boosterprik

De NVOG, de beroepsgroep van gynaecologen in Nederland, stelt in een herzien standpunt dat de coronavaccins veilig zijn in de periode rond de bevruchting, tijdens de zwangerschap en in het kraambed. De beroepsgroep adviseert „met nadruk alle zwangere vrouwen, ongeacht de termijn van de zwangerschap, en vrouwen in het kraambed zich te laten vaccineren, omdat zij per definitie tot een risicogroep behoren.”

Ook raadt ze een boosterprik aan als vrouwen langer dan zes maanden geleden zijn ingeënt. Daarnaast dienen zwangeren de basisregels goed in acht te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer