Rechtszaak om zeven branden in Werkhoven en omgeving
Zeven keer woedde er brand op een boerderij of in een woning van een boer uit Langbroek in 2018 en 2019. Behalve van financiële malversaties wordt deze Gert van S. ervan verdacht zeker drie van deze branden zelf te hebben aangestoken. Voor de rechtbank in Utrecht verklaarde hij woensdagochtend opnieuw dat hij onschuldig is. „Ik werd in die tijd zelf bedreigd.”
Bij een van de branden lieten vijftig koeien en een van zijn waakhonden het leven. Na de vijfde brand, de vierde op zijn boerderij in Werkhoven, was de politie ervan overtuigd dat Gert S. zelf achter de branden zat. Hij was elke keer in de buurt vlak voordat de brand uitbrak en is ook op camerabeelden gezien. Hij werd een dag na die brand eind 2018 opgepakt, maar bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.
S. verliet de inmiddels volledig afgebrande boerderij en vertrok naar een woning in het nabijgelegen ’t Goy, waar in juni 2019 de vlammen opnieuw uit het dak sloegen. Opnieuw werd S. opgepakt. Dit keer zat hij een halfjaar in voorarrest.
De boer blijft volhouden dat hij niets met de branden te maken heeft. „Ik ben in die periode zelf drie keer bedreigd, maar daar heeft de politie niets mee gedaan. Ze vonden het een iets te spannend jongensboek.”
Medewerker
Gert S. verklaarde in 2018 tegenover regionale media dat de bedreigingen te maken hadden met het feit dat hij uit de kast was gekomen als homoseksueel en van zijn vrouw was gescheiden. Tegen de NOS zei S. destijds dat hij en zijn vrouw in goed overleg uit elkaar zijn gegaan. „Zij ging met de kinderen in het nieuwe huis wonen dat hier op dat moment werd gebouwd. Ik bleef in het woongedeelte van de schuur. Zo konden we toch samen voor de kinderen zorgen.”
Woensdagochtend suggereerde hij dat zijn medewerker Marek, die ook op het terrein sliep, de branden zou kunnen hebben aangestoken. „Ik was het niet, dus als het niemand van buitenaf kan zijn geweest…”
Failliet
Gert S. (38) staat ook terecht voor diefstal, oplichting en het witwassen van zwart geld voor meer dan 1 miljoen euro. De branden en de fraude zouden te maken hebben met de slechte financiële situatie van zijn boerenbedrijven.
De boer zou onder meer een half miljoen euro van een investeerder hebben gekregen voor diervoeder, maar dat geld had hij al deels uitgegeven aan een nieuwe woning. Zelf zegt hij dat hij het geld deels wél doorsluisde naar derden om hooi en stro te kopen, maar dat geld verdween volgens S. Zijn bedrijf ging vervolgens failliet. „Achteraf geen handige manier van zakendoen, maar alles is in de boeken open en bloot terug te vinden”, zei S. woensdag. Donderdag hoort S. welke straf het OM tegen hem eist.