Binnenland

Onderwijsinstellingen wachten op hulpoproep van GGD

Veel onderwijsinstellingen hebben nog geen verzoek van de GGD gekregen om hun medische studenten te laten helpen in de vaccinatiecampagne voor een boosterprik. Uit een rondgang blijkt dat hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen daar vaak welwillend tegenover staan, maar nog niet zijn ingeschakeld.

ANP
1 December 2021 17:54

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge kondigde vrijdag aan dat voor het einde van het jaar zoveel mogelijk ouderen hun boosterprik tegen het coronavirus moeten hebben gekregen. Daarvoor wordt de hulp van „studenten van mbo tot universiteit” en Defensie ingeschakeld. Landelijke koepel GGD GHOR werkt samen met het RIVM aan het ‘boosterversnellingsplan’ waar dit onderdeel van uitmaakt. Deze week moet daar meer duidelijk over worden, zei een woordvoerster van de koepel.

Het Rotterdamse Albeda College heeft hulp van studenten aangeboden aan GGD Rijnmond, maar die is nog niet nodig. Een woordvoerder van de mbo-school zegt dat de GGD mogelijk vanaf januari of februari de hulp van studenten weer nodig heeft. Tijdens de eerste prikronde hielpen de studenten verpleegkunde van het Albeda en het Zadkine College al bij de inentingen. „Onze ervaring is dat er meer hulp nodig is als de leeftijd om een inenting te halen naar beneden gaat”, aldus de woordvoerder.

Geneeskundestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen helpen ook niet mee bij de inentingscampagne van de GGD. „Onze studenten zijn wel nauw betrokken bij de coronazorg in het ziekenhuis”, aldus een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het ziekenhuis heeft nog geen hulpverzoek binnengekregen van de GGD. Datzelfde geldt voor het Radboudumc in Nijmegen. De Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Maastricht konden woensdagmiddag nog niet met zekerheid zeggen of de GGD contact met hen heeft opgenomen.

De GGD heeft in ieder geval nog geen beroep gedaan op verpleegkundigen in opleiding van hogescholen Fontys (Brabant), Zuyd (Limburg) en die van Amsterdam en Leiden. Amsterdamse studenten verpleegkunde helpen momenteel al bij het inenten van mensen die in de zorg werken. De studenten doen dit als bijbaan naast hun studie. Deze week helpen zij in het Amsterdamse AMC. Van 6 tot en met 17 december gaan de studenten huisartsen inenten.

Studenten van de Zuyd Hogeschool hielpen eerder tijdens de pandemie ook al met vaccineren en met de verzorging van mensen in coronahotels, zegt een woordvoerder. „Als er een verzoek binnenkomt, dan zijn wij bereid daar zo goed mogelijk aan bij te dragen.” Fontys stelt bij monde van een zegsman ook „zeker mee te willen denken”. Hoeveel studenten er beschikbaar zijn, zeggen beide instellingen moeilijk in te kunnen schatten. Wel geeft Zuyd aan dat veel ouderejaars door middel van stages „al volop meedraaien” in de coronazorg en daardoor vaak al vol zitten.

Ook bij het ROC Hof van Twente, het ROC Midden-Nederland en Curio in Breda is er geen verzoek van de GGD op de mat gevallen. De mbo-studenten verpleegkunde uit Twente hielpen eerder al een handje mee in de teststraat. Het Curio geeft aan dat er wel contact is met de GGD, maar dat er „nog geen concrete afspraken zijn” over de inzet van mbo’ers bij de boosterprikcampagne. Studenten verpleegkundigen van het ROC Midden-Nederland sprongen vorig jaar bij in de prikstraat in Houten. „Wij zijn toen onze studenten gaan vrijspelen, door onze priklessen naar voren te halen”, zegt een woordvoerder. „Onze GGD doet nu geen appel op ons.” Volgens het ROC is een aantal verpleegkundestudenten structureel bij de GGD aan de slag gegaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer