Aantal ‘onvindbare veroordeelden’ gedaald met ruim 2800
Het aantal veroordeelden dat nog een gevangenisstraf moest uitzitten maar hieraan probeerde te ontkomen is in vier jaar gedaald met ruim 2800. Dat schrijft demissionair minister van Rechtsbescherming Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.
In 2017 werd het programma Onvindbare veroordeelden in het leven geroepen. Sindsdien is deze groep geslonken, van ruim tienduizend naar iets minder dan achtduizend mensen. „Als veroordeelden hun straf ontlopen, raakt dit namelijk de kern van onze rechtsstaat”, zegt een tevreden minister. Het overgrote deel van de criminelen dat nog niet gepakt is bevindt zich in het buitenland, aldus Dekker. „Zodra veroordeelden naar het buitenland verdwijnen, is de kans klein dat de straf alsnog kan worden uitgevoerd.”
Dekker wil supersnelrecht gaan toepassen op verdachten bij wie de kans groot is dat zij naar het buitenland zouden gaan om hun straf te ontlopen, schrijft hij. Dit betekent dat zij direct na een veroordeling de cel in moeten. De bewindsman is hierover in gesprek met het Openbaar Ministerie. Ook werkt hij aan een wetsvoorstel om de verjaring van straffen uit de wet te schrappen. Dan kan een veroordeelde geen straf ontlopen door maar lang genoeg uit de handen van de politie te blijven.
Vorig jaar besloot Dekker het programma uit te breiden naar criminelen die andere straffen en maatregelen dan gevangenisstraffen probeerden te ontlopen, zoals het betalen van een schadevergoeding of geldboete.