Regeneron: antilichamen werken mogelijk minder goed tegen Omikron
De behandeling met cocktails van antilichamen en andere soortgelijke medicijnen van Regeneron Pharmaceuticals werken mogelijk minder goed tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Dat heeft het Amerikaanse biotechnologiebedrijf dinsdag gezegd.
Uit een eerste analyse blijkt volgens Regeneron dat de individuele mutaties van de Omikron-variant erop wijzen dat „het virus mogelijk minder goed wordt uitgeschakeld door de immuniteit die vaccins en monoklonale antilichamen bieden”. Monoklonale antilichamen zijn stoffen die in een laboratorium worden geproduceerd. Voormalig president Donald Trump kreeg vorig jaar de antilichamenbehandeling van Regeneron om het coronavirus te lijf te gaan.
Nader onderzoek wordt gedaan om deze mogelijke impact te bevestigen en te kwantificeren met behulp van de daadwerkelijke sequentie van de Omikron-variant, zei Regeneron. Het bedrijf liet daarbij weten dat er nog geen directe gegevens waren over de vraag of de antilichamen of vaccins minder bescherming bieden.
De boodschap van Regeneron volgt op de waarschuwing van topman Stéphane Bancel van de Amerikaanse farmaceut en vaccinmaker Moderna. Bancel liet weten dat de huidige vaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant. Ook duurt het volgens hem maanden om een nieuw vaccin te produceren.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en wetenschappers hebben ook gezegd dat het weken kan duren voordat duidelijk is of Omikron een ernstiger ziektebeeld veroorzaakt en of de bestaande vaccins voldoende bescherming bieden tegen de nieuwe variant. De Universiteit van Oxford, die samen met het farmaceutische concern AstraZeneca een coronavaccin heeft ontwikkeld, verklaarde dat er op basis van de huidige beperkte gegevens nog geen bewijs is dat het vaccin minder goed werkt tegen de nieuwe variant.