Binnenland

Amsterdam verwacht meer armoede door coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor meer armoede in Amsterdam. De gemeente verwacht dat het aantal minimahuishoudens vorig jaar is gestegen van 66.684 naar bijna 74.000 huishoudens.

ANP
29 November 2021 16:40Gewijzigd op 29 November 2021 17:07

„Steeds meer Amsterdammers bevinden zich als gevolg van de coronacrisis in een financieel kwetsbare positie”, schrijft verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman aan de gemeenteraad. „Hoewel we inmiddels tekenen zien dat de Amsterdamse economie zich herstelt en velen weer perspectief biedt op inkomensverbetering, zijn er ook Amsterdammers die blijvend hard zijn getroffen door de crisis. Ook zijn de Amsterdammers die voor de crisis al in armoede leefden extra kwetsbaar.”

De coronacrisis brengt volgens Moorman veel onzekerheid met zich mee, „en daarom is het belangrijk dat we scherp in de gaten houden hoe de financiële situatie van Amsterdammers zich ontwikkelt en wat dat betekent voor de schuldhulpvraag”. Het herstel van de economie biedt kansen voor een deel van de mensen die in armoede leven, meent de wethouder. „Toch is het niet zeker dat we weer teruggaan naar de situatie van voor de pandemie.” Ze verwacht hierover volgend jaar de eerste conclusies te kunnen trekken en vooruit te blikken op de effecten van de coronacrisis op de lange termijn.

Het stadsbestuur presenteerde maandag de zogeheten Armoedemonitor over 2019, die nog een rooskleuriger beeld liet zien. Toen daalde het aantal minimahuishoudens voor het vijfde jaar op rij. Dit zijn de meest recente gegevens waar de gemeente over beschikt, maar nu is al wel duidelijk dat de coronacrisis vermoedelijk de daling een halt toeroept.

Naar verwachting neemt het aantal huisuitzettingen om financiële redenen verder af, dit jaar zullen dat er waarschijnlijk 35 zijn. Dat is volgens de gemeente een „historisch laag” aantal en komt voort uit een intensievere samenwerking met woningcorporaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer