Brussel: vraag reiziger negen maanden na vaccinatie om booster
Een gevaccineerde die zijn Europese coronareisbewijs wil behouden, moet na negen maanden een boosterprik halen, vindt de Europese Commissie. Ze beveelt de EU-landen aan deze opzet te volgen om reizigers binnen de EU moeilijkheden en verwarring te besparen.
Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Die herhaalprikken zijn bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door de coronavaccins blijkt mettertijd af te nemen. De nieuwe aanbeveling is vanaf 10 januari van kracht.
De Europese gezondheidsdienst ECDC, vergelijkbaar met het RIVM, raadt aan na een halfjaar een boosterprik te nemen, brengt Eurocommissaris Didier Reynders in herinnering. De EU-landen kunnen het vaccinatiebewijs dat recht geeft op een Europees coronacertificaat nog drie maanden langer geldig laten, stelt hij voor.
Dat geeft laat begonnen lidstaten als Nederland meer tijd om hun burgers boosters aan te bieden. Als de lidstaten de aanbeveling volgen, zouden mensen die bijvoorbeeld afgelopen zomer hun tweede prik hebben gekregen zonder boosterprik op wintersportvakantie kunnen. Maar EU-landen moeten „onmiddellijk al het nodige doen” om mensen met een vaccinatiebewijs van bijna negen maanden oud een oppepprik aan te bieden, maant de commissie.