Families VS vechten voor nieuw oorlogsmonument
Familieleden van de slachtoffers van de jongste Amerikaanse oorlog vechten voor een eigen monument in Washington. De politiek heeft echter geen haast.
Met de chaotische terugtrekking uit Afghanistan eind augustus zit de wereldwijde strijd tegen het terrorisme er voor de Amerikanen op. Althans, dat is de mening van president Joe Biden. De strijd in Afghanistan, Irak en andere plekken in de wereld duurde twintig jaar en vroeg de levens van ruim 7000 Amerikaanse militairen. Meer dan 50.000 anderen raakten gewond. Zij die de strijd met hun leven moesten bekopen, waren vaak jonge mannen en vrouwen.
Hun familieleden pleiten voor een monument in Washington DC. De families hebben ook al een plek bedacht voor het nieuwe monument: naast het Vietnamgedenkteken of aan de oevers van de Potomac, met uitzicht op de nationale erebegraafplaats Arlington waar veel militairen begraven liggen.
De hoofdstad van de Verenigde Staten staat vol met monumenten. Voor generaals, voor presidenten, voor gevallenen in een van de vele oorlogen die de Amerikanen voerden, zoals de Tweede Wereldoorlog en het conflict in Korea. Het bekendste oorlogsmonument is misschien wel het Vietnammonument, ook wel The Wall genoemd. Op de gitzwarte muur staan zo’n 58.000 namen van gesneuvelde en vermiste soldaten die tijdens de Vietnamoorlog in dienst waren. De muur werd in 1982 onthuld.
Helden
Voorvechter nummer één voor het nieuwe monument is de Republikeinse senator uit Iowa, Joni Ernst. Zij vindt dat de namen van de mannen en vrouwen die sneuvelden tijdens het jarenlange conflict herinnerd moeten blijven. „Het is onderdeel van het rouwproces.”
Ernst, die het bevel voerde over een eenheid van 150 militairen in Irak en de eerste vrouwelijke gevechtsveteraan is in de Senaat, blijft aandringen op wetgeving, maar die is al twee keer geblokkeerd op de senaatsvloer. Probleem is dat het Congres in 2003 een wet aannam die verbiedt om nieuwe monumenten op de zogenoemde Mall in Washington te bouwen. Men wil zo de open, groene ruimte in de hoofdstad beschermen.
Ernst laat zich niet uit het veld slaan en vecht verder. „De gevallenen krijgers uit de langste oorlog die we ooit voerden, verdienen het. Het zijn helden. Dappere militairen verlieten huis en haard om ons land en onze vrijheid te beschermen. Een vrijheid waarvan we vandaag allemaal genieten. Amerika is voor altijd schatplichtig aan hen.”
Tijdelijk
Intussen is er al een tijdelijk monument: het Fallen Heroes Memorial van de Veterans & Athletes United (VAU). Het mobiele paneel bestaat uit 7063 rode, zilveren en blauwe hondenpenningen die samen de Amerikaanse vlag vormen. Elke hondenpenning is gegraveerd met de naam van een militair die omkwam tijdens de wereldwijde strijd tegen het terrorisme. Het monument werd voltooid in 2018 en is sindsdien naar meer dan vijftig verschillende locaties in de Verenigde Staten gereisd.