Libanezen betogen massaal voor Syrië en Hezbollah
Tienduizenden mensen zijn dinsdag in Beiroet de straat opgegaan om steun te betuigen aan de Syrische militaire aanwezigheid in Libanon en de strijd van de Libanese Hezbollah–beweging.
De betogers keerden zich tegen een recente resolutie van de VN–Veiligheidsraad, waarin Syrië wordt opgeroepen zijn militairen uit Libanon terug te trekken en waarin de Libanese regering wordt opgedragen de Hezbollah en Palestijnse guerrillastrijders in Libanese kampen te ontwapenen.
‘Beiroet zegt ’nee’ tegen VN–resolutie 1559’, luidde een tekst op een spandoek. Elders viel te lezen: ‘Wij zijn vrijheidsstrijders, geen terroristen’. Veel betogers droegen portretten van de Libanese president Emile Lahoud en diens Syrische ambtgenoot president Bashar Assad
De demonstratie was georganiseerd door pro–Syrische, linkse en pan–Arabische nationalistische bewegingen. De regering, die zegt de veertienduizend Syrische militairen om veiligheidsredenen nodig te hebben, stond achter de betoging. De organisatoren zeiden een miljoen mensen op de been te willen brengen, een ambitieus plan in een land van 3,5 miljoen burgers. Vorige week demonstreerden ongeveer drieduizend studenten en actievoerders tegen de Syrische aanwezigheid in Libanon.
Het Syrische leger is sinds 1976 in Libanon aanwezig. Syrië heeft vooral na de burgeroorlog (1975–90) in het sterk verdeelde Libanon veel aan invloed gewonnen.
De Hezbollah speelde een belangrijke rol bij het vertrek van de Israëliërs uit de bufferzone in Zuid–Libanon in 2000. De radicale beweging geniet sindsdien onder de bevolking grote populariteit.