Binnenland
Eis tot stopzetten wapenexport naar Egypte afgewezen

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de eis van enkele vredes- en mensenrechtenorganisaties tot het stopzetten van uitvoer van militaire goederen naar Egypte dinsdag afgewezen. De organisaties PAX, Stop Wapenhandel en het Nederlandse Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) hadden de Staat voor de rechter gedaagd om de wapenexport naar Egypte een halt toe te roepen.

ANP

Volgens de rechter hebben de organisaties niet aannemelijk kunnen maken dat Nederland de exportvergunningen niet had mogen afgeven.

De organisaties menen dat de wapens door het regime in Egypte worden gebruikt om onder meer mensenrechtenactivisten, journalisten en politieke tegenstanders te onderdrukken. Zij beraden zich op nadere juridische stappen. Ze vinden dat juist de Staat aannemelijk moet maken dat er geen risico is dat de geëxporteerde wapens worden ingezet bij mensenrechtenschendingen. Bij twijfel over de mensenrechtensituatie zouden wapendeals moeten worden afgewezen, aldus de organisaties.

Anna Timmerman, directeur van PAX, noemt de uitspraak teleurstellend. „Nederland is gehouden aan internationale regels over wapenhandel. Wij blijven vinden dat wapens uitvoeren naar het regime in Egypte moet stoppen, omdat er mensenlevens op het spel staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer