D66-leden: Geen concessies over voltooidlevenwet
D66 moet tijdens de formatie de ruimte claimen om het wetsvoorstel over voltooid leven straks in stemming te kunnen brengen, zonder voorafgaande afspraken of toezeggingen met ChristenUnie of CDA.
Die oproep doet de D66-afdeling Noord-Brabant vrijdagavond op het digitale congres van de partij.
Samer Al-Balawneh, die secretaris is van het D66-regiobestuur, zet in de congresstukken uiteen dat veel mensen die de wens hebben om op hoge leeftijd waardig uit het leven te kunnen stappen hun stem juist vanwege de wet aan zijn partij hebben gegeven. „Het onderwerp weegt zwaar, hetgeen in de verkiezingscampagne ook sterk is benadrukt”, schrijft hij.
Volgens Al-Balawneh is het voor D66 zaak alert te zijn, omdat CDA en CU zich uitdrukkelijk hebben uitgesproken tegen een waardig levenseinde in eigen regie „en in het bijzonder tegen de initiatief-voltooidlevenwet.” Hij verwijst daarmee onder meer naar uitlatingen van CU-partijleider Gert-Jan Segers, die de wet eerst een breekpunt en later een gewetenskwestie heeft genoemd.
De onderhandelaars van het CDA kregen op het partijcongres van 10 en 11 september meer speelruimte. Bijna 90 procent van de leden steunde een resolutie waarin stond dat de partij zich moest verzetten tegen de komst van de wet. Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en partijleider Wopke Hoekstra hadden echter vooraf onderstreept dat het CDA daarbij niet tot het uiterste zou kunnen gaan. Bij een stemming over gewetenskwesties moeten Kamerleden te allen tijde hun afweging kunnen maken, verklaarden beiden. Oftewel: de leden konden de partij wel dwingen tot een inspanning, maar niet tot een resultaat. De initiatiefnemers van de resolutie gingen daarmee akkoord.
Voor D66-partijleider Sigrid Kaag leken medisch-ethische kwesties aanvankelijk geen halszaak te zijn. „Het is niet top of mind. Ook niet voor mij op dit moment”, zei ze een jaar geleden in NRC. Na 17 maart weigerde ze echter wekenlang met de CU te onderhandelen. Op de medisch-ethische dossiers kon volgens haar dan te weinig vooruitgang worden geboekt.