Air Holland gefinancierd met drugsgeld
Luchtvaartmaatschappij Air Holland is mogelijk gebruikt voor het witwassen van drugsgelden. Twee voormalige directieleden van het failliete bedrijf zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. Dat heeft het landelijk parket van het openbaar ministerie (OM) dinsdag verklaard.
In oktober en november werden in totaal zeven personen aangehouden, onder wie de twee ex-directieleden. Het OM verdenkt de zeven van grootschalige invoer van cocaïne en het witwassen van drugsgeld.In deze zaak is ruim 600 kilo cocaïne in beslaggenomen. Uit het onderzoek blijkt dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot–Brittannië en Luxemburg is witgewassen.
Dit geld, ruim 25 miljoen euro, werd volgens een woordvoerster van het OM deels weer geïnvesteerd in Air Holland. Ook werd geld gestopt in onroerend goed, andere ondernemingen, een drukkerij en horecagelegenheden in Nederland. Het bedrag van ruim 25 miljoen euro is vermoedelijk afkomstig van invoer uit cocaïne.
Een 45–jarige man uit Nijmegen en 42-jarige man uit Rotterdam, die op 26 oktober zijn aangehouden, worden gezien als de vermoedelijke financiële personen van de criminele organisatie. Daarnaast zijn op dezelfde dag een 34–jarige vrouw uit Bussum en op 2 november een 52-jarige man uit Amersfoort opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid bij het witwassen van het geld.
Op 8 november werden twee Rotterdammers van 34 en 40 jaar en een 32-jarige man uit Portugaal aangehouden op verdenking van de invoer van cocaïne. Bij huiszoekingen in Rotterdam en Poortugaal nam de politie adminstratie, 50.000 euro en een vuurwapen in beslag.
De verdachten werkten in opdracht van een 37-jarige Hagenaar. Hij zit momenteel in een Braziliaanse gevangenis. In het Zuid-Amerikaanse land is hij op 11 september aangehouden voor het bezit van 50.000 XTC-pillen. Justitie ziet hem als de spil tussen het witwassen van het geld en de invoer van cocaïne.
De curator van Air Holland, P. Ingwersen, heeft in zijn uitgebreide onderzoek naar de geldstromen bij de luchtvaartmaatschappij geen verdachte zaken aangetroffen. Particulieren hebben volgens hem geld in Air Holland gestopt, maar er was geen aanleiding om te vermoeden dat daar opbrengsten uit drugshandel tussenzaten.
Air Holland, in 1985 opgericht door luchtvaartpionier John Block, is begin dit jaar failliet verklaard, omdat het zijn schuldeisers niet meer kon betalen. De waardevolste onderdelen waren toen al overgenomen door de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger en zijn luchtvaartconcern ExelAviationGroup (EAG). Directeur H. Prins van EAG zei dinsdag niks van de drugszaak af te weten. „Wij hebben uitsluitend met de curator onderhandeld”.
Air Holland heeft gedurende enkele maanden geen salaris uitbetaald aan ongeveer driehonderd werknemers. Ook droeg het bedrijf geen pensioenpremies af. Vakbond De Unie probeert het geld terug te krijgen, maar heeft van de curator te horen gekregen dat dat er niet inzit. De bond onderzoekt of de drugszaak nieuwe mogelijkheden biedt om toch tot uitbetaling te komen.
Het CDA-Tweede-Kamerlid Van Haersma Buma heeft minster Donner (Justitie) om opheldering gevraagd. Hij wil onder andere weten of het faillissement van Air Holland invloed heeft gehad op de omvang van de drugssmokkel via Schiphol. Ook vraagt hij naar controles om er zeker van te zijn dat andere luchtvaartmaatschappijen niet ook drugsgeld gebruiken.