Nieuwe rechtszaak om fraude bij woningcorporatie Vestia
Opnieuw moeten oud-medewerkers van woningcorporatie Vestia voor de rechtbank verschijnen wegens fraude en corruptie. Dinsdag begint een rechtszaak tegen de twee voormalige medewerkers die worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. Die zouden ze jarenlang hebben ontvangen van schoonmaak- en onderhoudsbedrijven uit de regio Rotterdam in ruil voor klussen.
De twee hoofdverdachten waren bij Vestia in dienst als vastgoedbeheerder en als medewerker voor sociaal beheer. In totaal staan negentien personen terecht. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat Vestia, dat sociale huurwoningen aanbiedt, voor ongeveer 2,5 miljoen euro is benadeeld door de omkoping.
Het OM wijst erop dat Vestia als organisatie niet het enige slachtoffer is van de omkoping. Ook huurders van Vestia werden door de omkoping benadeeld, aldus de aanklagers. De Telegraaf berichtte vorig jaar als eerste over de corruptiezaak.
Vestia viel in 2012 bijna om door een ander groot schandaal rond een van zijn medewerkers. De kasbeheerder van de corporatie sloot samen met een financieel tussenpersoon jarenlang honderden derivatencontracten af ter waarde van miljarden euro’s. Het ging om complexe financiële producten die bescherming moeten bieden tegen rentestijgingen. Toen de rentes begonnen te dalen zorgden de derivaten voor grote financiële problemen. Uiteindelijk bleek dat de kasbeheerder samen met een financieel tussenpersoon 20 miljoen euro aan commissies had opgestreken voor de derivatendeals. Allebei werden ze veroordeeld tot celstraffen.
Het derivatendebacle heeft Vestia opgezadeld met een schuldenlast van miljarden euro’s en hoge rentelasten. Eerder dit jaar werd bekend dat de corporatie zich zal opsplitsen om echt uit de financiële problemen te komen.