Israëlische minister Shalom spreekt Palestijnse collega in Den Haag
De Israëlische minister Shalom van Buitenlandse Zaken heeft maandag in Den Haag overlegd met zijn Palestijnse ambtsgenoot Shaath, aldus diplomatieke bronnen. De ontmoeting had plaats in de marge van de Euromed, de conferentie van de Europese Unie en landen rond de Middellandse Zee.
Het gesprek tussen beide bewindslieden kwam tot stand op verzoek van minister Bot van Buitenlandse Zaken die er ook bij aanwezig was. Met het overleg hoopte Bot op een betere voorbereiding van het werkdiner maandagavond en het vervolgoverleg op dinsdag. Volgens Shalom ging het om een constructieve ontmoeting. Israël ziet uit naar de komst van een gematigde, pragmatische Palestijnse regering. Er is nu sprake van een open kans om de basis te leggen voor nieuw overleg tussen beide partijen, aldus Shalom.
Hij maakte duidelijk dat Israël terug wil keren naar het vredesproces zoals dat is neergelegd in de zogeheten ’Routekaart’ naar vrede. Dat betekent volgens hem geen bochten afsnijden en geen voortijdige discussie over de eindstatus.
Shalom waarwschuwde de Palestijnen echter dat de nieuwe regering wordt afgerekend op de manier waarop zij reageren op de eerstvolgende terroristische aanslag. Als blijkt dat zij er weinig of niets tegen doen, is de nieuwe situatie er een van meer van het zelfde en is de kans op voortgang weer verkeken.
Shalom zei eerder op de dag na overleg met zijn Jordaanse collega Mulki Europese bemoeienis met het vredesproces in het Midden–Oosten toe te juichen. Maar het schort de Europese Unie nog wel aan een „evenwichtige houding" in het conflict, aldus Shalom. Israël vindt dat de EU te veel de kant van de Palestijnse Autoriteit kiest.
Volgens Shalom zal Israël er alles aan doen om verkiezingen in de Palestijnse gebieden mogelijk te maken. De minister zei dat het ook voor Israël van groot belang is dat er een stabiele Palestijnse regering komt. De Palestijnen moeten in januari een opvolger voor president Arafat kiezen. Die overleed op 11 november in een militair ziekenhuis nabij Parijs.
Tijdens een gesprek met de Europese Troika benadrukte Shalom verder het gevaar dat uitgaat van Iran als het in staat wordt gesteld atoomwapens te maken. Israël zal alles doen om te voorkomen dat dat gebeurt. Maar het is niet meer alleen Israëls probleem. De nieuwe Iraanse raket kan alle grote Europese hoofdsteden bereiken en daarmee is het ook een probleem voor de Europese Unie geworden, aldus de Israëlische bewindsman.
Shalom deed tot slot nogmaals een beroep op de EU om de Hezbollah op de Europese lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Hij zei daar in ieder geval de steun van Bot voor te hebben gekregen. „En minister Bot verdient verder een groot compliment voor de fantastische organisatie van de Euromed."