Hoe ‘2G’ op steeds meer plekken in Duitsland de coronapandemie moet beteugelen
Het begrip 2G raakt steeds meer ingeburgerd in Duitsland. Alleen wie genezen of gevaccineerd is, heeft op die plekken toegang. Toch lijkt een landelijke invoering er niet van te komen.
Het regent coronarecords deze week in Duitsland. Nog niet eerder was het gemiddelde aantal besmettingen over zeven dagen per 100.000 inwoners zo hoog (201,1), en nog nooit waren er zo veel bedden op de intensive care bezet. Overheden en ziekenhuizen slaan alarm: er moet ingegrepen worden.
Maar wie is aan zet? De regering Merkel is demissionair, en de partijen die onderhandelen over een nieuwe verkeerslichtcoalitie (SPD, Groenen, FDP) hebben maandagmiddag net een plan voorgelegd om de bestrijding van de pandemie democratischer in te richten. Niet langer neemt het coronakabinet –een klein clubje relevante ministers– het besluit; landelijke maatregelen moeten voortaan via het parlement. Zodat niemand in Duitsland nog kan roepen dat de burgers geregeerd worden door een „coronadictatuur.”
Zwaar getroffen
Tot zover de theorie. In de praktijk ligt de macht voor veel besluiten bij de deelstaten. En die bepalen steeds vaker dat 2G geldt: alleen genezen en gevaccineerde personen mogen naar binnen. De deelstaat Saksen gaat hierin het meest ver. Sinds maandag geldt 2G zo’n beetje in alle binnenruimtes waar veel mensen samenkomen. Er zijn twee uitzonderingen: de supermarkt en kerkdiensten.
Saksen heeft de maatregel genomen omdat hier het aantal besmettingen harder oploopt dan in andere deelstaten. Ook Beieren is zwaar getroffen, en voert 3G in op de werkplek. Dit betekent dat werknemers die niet gevaccineerd of genezen zijn, een negatieve PCR-test moeten tonen.
Premier Markus Söder (CSU) overweegt zelfs een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepen, zoals in de ouderenzorg om kwetsbare mensen te beschermen. Van een algemene vaccinatieplicht wil hij niets weten, omdat dit de samenleving te veel uit elkaar zou drijven.
Ook in stadsdeelstaat Berlijn en het omliggende Brandenburg kan deze week tot 2G worden besloten, bijvoorbeeld als voorwaarde om naar de kapper of een concert te mogen. Nu is het eigenaren van bijvoorbeeld horecazaken al toegestaan om te kiezen tussen 2G en 3G. Bij 2G geldt er geen beperking voor het toelaten van het aantal gasten. Mensen hoeven dan bovendien geen mondkapje op wanneer ze naar hun plek aan tafel lopen. In de praktijk betekent dit dat 2G voornamelijk geldt in uitgaansgelegenheden zoals disco’s. De organisatie van het beroemde carnaval in Keulen stelt ook de 2G-regel in.
Voorzichtigheid
De verkeerslichtcoalitie overweegt nu om de testen die tot 11 oktober gratis waren, opnieuw kosteloos vrij te geven. Op die manier zouden in bepaalde gevallen ook gevaccineerde en genezen personen weer getest kunnen gaan worden. Tegelijk moet er een campagne gestart worden om mensen te bewegen tot het halen van een derde vaccinatie. Ook blijven mondkapjes, afstand houden en toegangsregels de komende maanden verplicht in Duitsland. De partijen hopen op deze manier een nieuwe lockdown, een avondklok en het sluiten van scholen te voorkomen.
Vooraanstaand SPD-Bondsdaglid en gezondheidsexpert Karl Lauterbach maant iedereen tot voorzichtigheid. „Ook gevaccineerde en genezen personen lopen de kans een besmetting op te lopen wanneer ze een binnenruimte betreden. Ook met 2G kunnen grote evenementen zoals carnaval, een bedrijfsfeest of een kerstviering tot een ”super spreader event” worden.”
Uit een peiling van vorige week blijkt dat 58 procent van de Duitsers strengere regels wil voor ongevaccineerden. Wat hen betreft kan het aanscherpen van de regels dus niet snel genoeg worden ingevoerd.
Duitsland hoopt met het vaker invoeren van 2G, 3G en het opnieuw invoeren van gratis tests nieuwe lockdowns te voorkomen. Welke maatregelen precies van kracht zijn, kunnen per regio verschillen.