Consument

Anders inkopen doen

Geld geven aan een organisatie is één manier om zelf iets concreets te doen tegen de ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de wereld. Wat ook een steentje kan bijdragen: op een andere manier inkopen doen. Kies bijvoorbeeld vaker voor producten met een fairtradelabel op de verpakking. Dan draag je –in ieder geval een beetje– bij aan betere arbeids- en leefomstandigheden voor de mensen die ergens ver weg bananen, cacao- en koffiebonen of kokosnoten voor ons verbouwen of oogsten.

geertje@rd.nl
8 November 2021 13:16
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Fair trade betekent letterlijk eerlijke handel. Deze beweging is ooit ontstaan vanuit de overtuiging dat als gevolg van oneerlijke handel, in dit geval in voedsel, boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in armoede leven en blijven. Dat inkoopprijzen zo laag mogelijk zijn is voor consumenten misschien mooi meegenomen, maar er zijn ook (heel veel) mensen die daarvoor de rekening betalen.

In de supermarkt staan en liggen fairtradeproducten vaak gewoon tussen de rest van het assortiment. De keuze is in de loop van de jaren steeds ruimer geworden, met name als het gaat om koffie, thee, chocola en bananen. Voor onderstaande pudding zocht ik naar fairtrademango’s, maar die waren nergens te vinden. In kokosmelk was de keuze dan weer reuze.

Ingrediënten (voor 4 personen)

300 g mangovruchtvlees (vers of uit de diepvries), 200 ml kokosmelk 
(fair trade), 4 blaadjes witte gelatine, 80 g suiker, snufje zout. Verder nodig: een puddingvorm (of vier kleine vormpjes).

Bereiding

1. Laat, als er mangostukjes uit de diepvries wordt gebruikt, het fruit eerst ontdooien. Dat gaat het snelst uitgespreid op een bord. Een handige methode om verse mango aan te snijden: de ongeschilde vrucht op z’n steel op een werkvlak te zetten en vervolgens met een mes aan beide kanten langs de pit snijden. Snijd het vruchtvlees van beide ovale schijven daarna tot bijna op de schil in in een blokjespatroon. Daarna snijd of trek je de blokjes los van de schil.

2. Laat de gelatineblaadjes 5-10 minuten weken in ruim koud water.

3. Pureer de stukjes mango met een staafmixer of in een keukenmachine. Doe de fruitpuree daarna in een pan, samen met de suiker en de kokosmelk. Zet de pan op laag vuur en verwarm de inhoud al roerend. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Let op: het is niet de bedoeling dat het mengsel gaat koken.

4. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit, doe ze een voor een in de pan bij de mangopuree. Voeg het volgende blaadje pas toe als het vorige is opgenomen. Roer tussendoor goed.

5. Spoel de puddingvorm (of de vormpjes) om met koud water. Schep het puddingmengsel erin. Dek de vorm(pjes) af met folie. Laat de pudding in de koelkast in ongeveer 2 tot 3 uur opstijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer